Акциите на ИАРА срещу бракониерите продължават: Какви нарушения бяха установени през изминалата седмица?

0
2316
Акции на ИАРА
Акции на ИАРА. Снимка: Facebook

Продължават акциите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ срещу бракониерите. През изминалата седмица инспекторите могат да се похвалят с няколко успешни операции, сред които едната е била съвместна със служители на Министерство на вътрешните работи /МВР/.

Седмицата е започнала с масирани проверки по река Дунав. От Агенцията разкриха на 5 април, че при км 429 на река Дунав служителите от сектор „Рибарство и контрол-Силистра“ са установили три броя широве с обща дължина 200 метра и 150 броя куки. При последвала проверка е било констатирано лице, което е извършвало нерегламентиран стопански риболов. То е уловило 2 кг бяла риба, която е била освободена и върната обратно във водите на реката. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ за нарушаване разпоредбите на Закона за рибарство и аквакултури /ЗРА/.

Същия ден от Агенцията съобщиха за още един свой успех. Екип от инспектори на „Рибарство и контрол-Бургас“ имал съмнение, че с микробуси се извършва нерегламентиран превоз на пресни продукти от риболов. След дълго наблюдение и преследване на превозните средства, контролните органи са успели да спрат едното от тях, докато шофьорът на другото го е изоставил и е избягал.

След поискано съдействие от служители на МВР е бил констатиран и вторият водач, този на изоставения автомобил.

Служителите на ИАРА са проверили микробусите. Станало ясно, че с тях наистина се превозва охладена прясна риба от вида шаран, платика и бяла риба с общо тегло 295 кг. Двете коли обаче не били лицензирани за превоз на риба и други водни организми, както изисква член 246 от Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/, както и липсвали документи за произхода на превозваната риба.

След телефонно обаждане на единия от нарушителите, са били донесени документи за произхода на рибата, на които се установява истинността им. На лицето, чиято собственост са и двата микробуса са били съставени два броя АУАН.

В последния ден на работната седмицата от ИАРА съобщиха, че на телефон 112 е бил подаден сигнал за съмнение на нерегламентиран любителски риболов в язовир Тича, в района на „Ивановски ръкав“. Служители на „Рибарство и контрол-Шумен“ са установили лице, което извършва улов на сулка, въпреки че е забранен. На нарушителя е бил съставен акт.

Служителите на „Рибарство и контрол-Силистра“ са имали втори успех в рамките на тази седмица. От ИАРА обявиха на 8 април, че след извършена рутинна проверка на река Дунав, на р. км 423, те са хванали рибар без да притежава необходимите документи за извършване на стопански риболов. На нарушителя е бил съставен акт.

Акция на "РК-Сливен"
Акция на „РК-Сливен“. Снимка: ИАРА, Facebook

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури съобщиха, че се предвиждат ежедневни проверки на река Дунав, като целта им е да се спазват правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс. При съмнение за извършване на нарушения и нередности гражданите могат да съдействат като сигнализират на тел. 112.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments