Бурни дебати в ОбС-Бургас за бъдещето на летището в Равнец и изграждане на завод за зелен водород

0
273
Общински съвет Бургас
Общински съвет Бургас. Снимка: Искра.бг

Предложението на кмета Димитър Николов да бъде създаден завод за зелен водород на част от територията на бившото военно летище в Равнец предизвика сериозни дебати в Общинския съвет в Бургас. Очаквано инвестицията беше защитена от градоначалника пред членовете на местния парламент:

„За първи път откакто съм кмет, на територията на Община Бургас идва инвеститор на крака от такъв мащаб на средства, които ще се вложат. Аз ви дължа и една хронология за този терен, за да се запознати как се случиха до този момент нещата. Преди 12 години стартирахме процедурата с МО по придобиването на терена. Всяка година изпращахме снимков материал как сградите, съоръженията не летище „Равнец“ изчезваха една по една. 8 години бяха нужни докато изчезне и последната сграда. През тези 8 години МО изключително професионално се отнесе по отношение на необходимостта за замервания, анализи дали е необходима тази военна база. След 8 години с един доклад МО категорично взе решение, че тази база не представлява стратегическа нужда и беше прехвърлена към МС, а МС взе решение и Община Бургас 4 години владее този терен. Той беше със срок от 5 години, за да реализираме инвестиции, иначе теренът се връща в държавата. В момента решението е основно в държавата и тя ще реши дали тази инвестиция е важна. Силата на Община Бургас и Общинския съвет е нищожна спрямо силата на държавата. През тези 4 години не сме стояли със скръстени ръце.“

Николов обясни още, че са оставили 1000 декара и още 400 декара допълнително за пистите и за летателната дейност. Самият кмет подробно се бил запознал с писмото на Министерството на транспорта. Както Искра.бг вече ви съобщи Николай Събев иска собствеността отново да стане държавна, за да може там да се запази летището. Със становище излезе и министърът на отбраната Драгомир Заков, който също е категорично против предложената от бургаския кмет инвестиция.

„Ако тази сделка се случи, летателните способности на летището в Равнец ще бъдат унищожени и така ще бъде сложен край и на перспективата за създаване на индустриална зона, на свободна безмитна зона и на терминал за обслужване на „карго“ товари“, коментира от своя страна народният представител Константин Бачийски, който от години се занимава с проблема.

На сесията днес пред съветниците говориха и представители на датския инвеститор, които твърдят, че ако бъде изграден завод за зелен водород, това ще доведе до създаването и на други предприятия в близост, които имали нужда от тази енергия. Елена Маркова дори каза, че след като прочела писмото на транспортния министър първо се зарадвала, защото те можели да произвеждат гориво за самолети. Тя подчерта още нещо много важно и то е, че собствениците на компанията са си тръгнали от България с идеята, че били желани. Сега се получавало нещо различно и затова фирмата нямало да се меси и щяла да продължи разговорите, след като бъдат изяснени отношенията между държавата и общината. Маркова обяви, че те не желаели да изтласкват някого и теренът им бил посочен „от най-високо държавно равнище“. 

Елена Маркова и Димитър Димитров
Елена Маркова и Димитър Димитров. Снимка: Искра.бг

„Впечатлен съм от отношението на инвеститорите към Бургас. Доколкото разбирам те не са дошли на живот и смърт точно заради това място. Тук едва ли в тази зала има съветник, който е против инвестицията. Ние имаме резерви към мястото. Става въпрос за летище „Равнец“ и не бихме искали да вкарваме общината в противоречия. Според наредба минималният терен за летище е над 2200 декара. Целият терен е 3500 декара. Ако се случи вашата инвестиция тя ще е на над 2000 декара и тогава просто не остават летателни полета. Освен това ще се строи стопанска сграда, която ще е в непосредствена близост до една от пистите“, коментира от своя страна Красимир Калудов от „Средна европейска класа“.

Христо Панайотов пък посочи, че според него трябва да се отложи докладната записка, за да се провери дали е вярно това, което се твърди в писмата на двамата министри, или не.

В крайна сметка докладната записка беше одобрена с 35 гласа „за“, което ще позволи да бъде стартирана процедурата по изграждане на завод за водород. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments