Генчовска се срещна с икономическия министър на Кралство Саудитска Арабия

0
41
Фейсал бин Фадел Алибрахим и Теодора Генчовска
Фейсал бин Фадел Алибрахим и Теодора Генчовска. Снимка: МВнР

Външният ни министър Теодора Генчовска проведе среща със своя колега по икономика и планиране на Кралство Саудитска Арабия Фейсал бин Фадел Алибрахим. Посещението му в България е било част от неговата обиколка в Източна Европа и е първо по рода си у нас, съобщиха от външното министерство.

Основни теми на разговора между двамата министри са били възможностите за задълбочаване на установения политически диалог, сътрудничеството в сферата на сигурността, енергетиката и туризма, както и въпроси, свързани с развитието на отношенията в областта на икономиката и инвестициите.

Генчовска подчерта, че България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от най-важните партньори в Близкия изток. „Искаме да засилим партньорството си чрез развиване на взаимноизгодни отношения в области от стратегическо значение“, изтъкна тя.

Първият ни дипломат даде положителна оценка за амбициозните планове на престолонаследника и вицепремиера принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията „Визия 2030“, целящи модернизацията на Саудитска Арабия.

По време на срещата българската страна отправи покана към Саудитска Арабия да посети Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022“ в Пловдив. То ще осигури платформа за европейски и международни компании да демонстрират своите иновации пред широка аудитория от целия свят и ще даде възможност за контакти с нови партньори.

Двамата министри обсъдиха също руската агресия срещу Украйна, както и продължаващите хутски атаки на територията на Саудитска Арабия. Те се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път с преговори.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments