Евтини, но смъртоносни турски дронове укрепват отбраната на Украйна

0
92
Дрон
Дрон. Снимка: Пиксабей

Въпреки трите седмици на руска бомбардировка, Украйна поддържа твърда защита на градовете си, като използва турски дронове, за да извършва моментни атаки срещу нашествениците със смъртоносна ефективност, която изненада западните военни експерти, предава „Асошиейтед прес“.

Безпилотните летателни апарати Bayraktar TB2, които носят леки бомби с лазерно насочване, обикновено се отличават с нискотехнологични конфликти и Турция ги е пласирала в повече от дузина страни, включително Азербайджан, Либия, Мароко и Етиопия.

Дроновете извършиха неочаквано успешни атаки в ранните етапи на конфликта на Украйна с Москва, преди руснаците да успеят да изградят своята противовъздушна отбрана на бойното поле, каза Джак Уотлинг от базирания в Лондон Кралски институт за обединени служби. Той допълни:

„(TB2s) не би трябвало да оказват съществено въздействие, защото са със средна височина, бавно летящи самолети с голям електромагнитен сигнал и голямо радарно напречно сечение. А руснаците имат много способни системи за противовъздушна отбрана, така че трябва да бъдат свалени. Теренът е много отворен и дава добро радарно покритие.“

Той каза, че украинските сили „по същество са летели на ниско ниво и след това идват и нападат с тях. Толкова поразителни цели от възможности“. С течение на времето, тъй като руснаците стават по-организирани и изтласкват своята противовъздушна отбрана, Уотлинг добави, че „свободата да се използват тези дронове намалява. И така, това, което виждаме сега, е, че украинците трябва да внимават кога ги извършват“.

В брифинг пред парламента на 9 март британският министър на отбраната Бен Уолъс похвали дроновете, заедно с други оръжия, дарени на Украйна от Запада. Той подчерта:

„Един от начините, по които те осигуряват близка въздушна подкрепа или реален огън в дълбочина, е чрез турските БЛА TB2, които доставят боеприпаси към артилерията си и всъщност техните линии за снабдяване, които са изключително важни, за да забавят или блокират настъпването на Русия.“

Дроновете също постигнаха успех в социалните мрежи. Тяхното въздушно видео на унищожаването на руски бронирани машини се превърна в ключов инструмент за информационната война на Украйна. Васил Боднар, посланик на Украйна в Турция, сподели в Twitter видеоклипове на атаки с дронове, включително такъв, който изглежда показва конвой от унищожени руски военни превозни средства.

„Masallah“ или „Hvala be“ написа той в описание към един от видеоклиповете.

Видео с песен, озаглавена „Байрактар“ – със звуци на експлозии, съвпадащи с ударите – е качен в YouTube и пуснат по украинското радио. Арън Стайн, директор на изследванията в базирания в САЩ Институт за външна политика, коментира това така:

„Така че, докато все още летят, докато все още са въоръжени, те ще бъдат полезни. Те ще бъдат полезни най-вече за пропагандната страна. Видеоклиповете предизвикват възхищение у хората, защото можете да видите въздушен удар с висока разделителна способност.“

Турция започна да продава дронове TB2 на Украйна през 2019 г., а Киев ги използва в борбата с подкрепяните от Русия сепаратисти в източния регион на Донбас – ход, който Москва определи като „дестабилизиращ“.

Турските власти отказаха да разкрият подробности за продажбите на дронове в Украйна, включително и това колко са били замесени и дали Киев се снабдява повторно. Според независимите оценки броят на TB2 в Украйна е между 20 и 50. Сонер Кагаптай, директор на турската изследователска програма и старши сътрудник във Вашингтонския институт за близкоизточна политика във Вашингтон, заяви:

„Мисля, че Турция всъщност е в предната част, но не и в центъра, поне не публично, на този конфликт. Официалната политика на страната по отношение на войната е това, което бих нарекъл „проукраински неутралитет.“ Тя действа неутрално. Тя иска войната да приключи, но военно помага на Украйна. … Продава тези дронове убийци на Украйна, които очевидно вършат невероятна работа.“

Дроновете – с цена под 2 милиона долара според оценките – се произвеждат от отбранителната компания „Baykar“, която принадлежи на семейството на Селчук Байрактар, зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Байрактар ​​е главен технически директор на „Baykar“.

На TB2 се приписва заслугата да се промени баланса на конфликтите в Либия, както и на съюзника на Турция Азербайджан в битки с подкрепяните от арменците сили в спорния регион Нагорни Карабах през 2020 г.

Анкара също използва дронове срещу кюрдски бойци в Турция и Северен Ирак, както и срещу кюрдски бойци в Сирия. Такива по-евтини дронове вероятно ще окажат трайно въздействие върху войната като полезен инструмент за изтощение, както и да могат да привлекат вниманието на по-скъпите вражески самолети, каза Щайн.

„Бих го нарекъл Toyota Corolla на дронове. … Той не прави всичко, което прави вашата спортна кола от висок клас, но прави 80% от това, нали? Така че дори и за военни от висок клас, като САЩ, основната концепция за използване в изчерпаема, евтина платформа за нанасяне на удар върху превъзходна сила има присъща стойност.“

Неуточнен брой дронове, произведени в САЩ, ще бъдат сред допълнителните 800 милиона долара военна помощ за Украйна, обявени в сряда от президента Джо Байдън. Помощта също така включва 800 зенитни системи Stinger, 100 гранатомета, 20 милиона патрона за малки оръжия, гранатомети и минохвъргачки.

Освен това Белият дом обмисля да даде на Украйна достъп до дронове Switchblade, произведени в САЩ, които могат да летят и да поразяват руски цели, според човек, запознат с въпроса, който не е упълномощен да говори публично. Не беше веднага ясно дали новите дронове, които Байдън каза, че ще бъдат доставени в Украйна, включват тези или други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments