Париж заменя Санкт Петербург като домакин на финала на Шампионска лига

0
18
Футбол
Футбол. Снимка: Pixabаy

Русия беше лишена от домакинство на финала на Шампионската лига от УЕФА в петък, след като Санкт Петербург беше заменен от Париж, съобщава „Асошиейтед прес“. Това се случи заради руската инвазия в Украйна, която доведе до наказателни мерки в света на спорта.

Показателният финал в европейския мъжки футболен сезон ще се проведе с все още запазената дата 28 май, но сега на 80000-местния Стад дьо Франс в предградието Сен Дени на френската столица след решението на Изпълнителния комитет на УЕФА. То последва дискусии, водени от президента на УЕФА Александър Чеферин, в които участваха Европейската комисия и френският президент Еманюел Макрон през последните дни, след като бяха изразени опасения относно статута на Русия, която запазва такова престижно събитие след агресията си срещу друга европейска държава.

УЕФА благодари на Макрон за неговата „лична подкрепа и ангажимент най-престижната игра на европейския клубен футбол да бъде преместена във Франция в момент на несравнима криза“.

Александър Дюков, руският член на Изпълнителния комитет на УЕФА, се оплака, че решението е взето по „политически причини“. Дюков също се противопостави на УЕФА да нареди на руските клубове и национални отбори да играят на неутрални места до следващо нареждане – решение, наложено и от украински страни.

Този ход идва, когато руски бомби и войски удариха Украйна по време на целия първи ден на инвазията, а световните лидери в петък започнаха да прецизират отговор, целящ да накажат руската икономика и нейните лидери, включително най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Френското правителство също ще работи с УЕФА, за да помогне за спасяването на футболисти и техните семейства, които „са изправени пред тежки човешки страдания, разрушения и разселване“, се казва в изявление на ръководния орган на европейския футбол. Остава нерешен въпрос, че Русия все още трябва да бъде домакин на Полша на полуфиналите на плейофите за Световното първенство в Москва. Полша иска играта да бъде извадена от Русия, но ФИФА все още не е взела решение какво да се случи.

УЕФА беше по-решителна за домакинството на финала на Шампионската лига, което беше приветствано от британското правителство. В спортна справка британският министър на културата Надин Дорис казА:

„Не трябва да се позволява на Русия да използва спортни и културни събития на световната сцена, за да легитимира своята непредизвикана, преднамерена и ненужна атака срещу суверенна демократична държава.“

Това е трета поредна година, в която УЕФА трябваше да смени финалното си място в Шампионската лига след втора смяна поради проблеми с коронавируса. Стад дьо Франс беше домакин за последно на финала на Шампионската лига преди 16 години, когато Барселона победи Арсенал на финала през 2006 г.

Стадионът в Санкт Петербург с капацитет 68000 души първоначално беше избран през 2019 г. за домакин на финала през 2021 г. Това беше отложено с една година поради смущенията, причинени от пандемията.

Стадионът е кръстен на руската държавна енергийна компания Газпром, която също е най-високият спонсор на УЕФА на Шампионската лига и Европейското първенство.

УЕФА разполага с две седмици преди следващия набор от мачове от Шампионска лига, за да разреши проблема с рекламите на Газпром, които мигат около игрищата на стадионите. Подсилвайки тесните връзки на компанията с УЕФА, Дюков е главен изпълнителен директор на дъщерно дружество на Газпром, както и член на висшия орган за вземане на решения в европейския футбол.

Логото на Газпром вече беше премахнато тази седмица от фланелките на немския клуб Шалке, но то остава спонсор. Манчестър Юнайтед все още не е отказал руската държавна авиокомпания Аерофлот като спонсор, въпреки че компанията беше забранена във Великобритания в четвъртък като част от санкциите.

Встрани от футбола, Международната федерация по ски обяви, че Русия няма да бъде домакин повече на нейните събития от Световната купа тази зима. Решението дойде след фарсов опит за провеждане на състезания по ски крос в петък в курорта Слънчева долина на Урал, ден след като Русия започна инвазия в Украйна. Само шепа руснаци стартираха там, а десетки състезатели от всички останали страни не взеха участие. FIS цитира „безопасността на всички участници и запазването на целостта на Световната купа“ за отмяната на пет насрочени събития през следващия месец. Търсят се места за замяна.

Във Формула 1 американският отбор Хаас се отказа от спонсорството на руската компания Уралкалий по време на предсезонни тестове в Барселона. Никита Мазепин от Хаас е единственият руски пилот във Формула 1 този сезон.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments