ЕК и ЕС: Осъждаме възможно най-категорично военна агресия на Русия срещу Украйна

0
45
Снимка: Sebastien Bertrand/Wikimedia Commons
Снимка: Sebastien Bertrand/Wikimedia Commons

Осъждаме възможно най-категорично безпрецедентната военна агресия на Русия срещу Украйна, съобщиха в декларация на председателите на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен и Европейския съвет /ЕС/ Шарл Мишел. Те посочиха:

Чрез своите непровокирани и необосновани военни действия Русия грубо нарушава международното право и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Осъждаме загубата на човешки живот и причиняването на човешко страдание.

От ЕК призоваха Русия незабавно да прекрати враждебните действия и да изтегли военните си сили от Украйна и изцяло да зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта й. По думите им такова използване на сила и принуда няма място през 21-ви век. ЕС твърдо подкрепя Украйна и нейния народ, които са изправени пред тази безпрецедентна криза.

Лидерите от ЕС ще се срещнат по-късно през деня. Председателят на Европейския съвет Мишел спешно е свикал извънредно заседание на Европейския съвет за обсъждане на кризата и допълнителни ограничителни мерки. Това ще наложи огромни и сериозни последици за Русия за нейните действия. Председателят Фон дер Лайен и върховният представител Борел ще очертаят допълнителен пакет от санкции, който ще бъде финализиран от Европейската комисия и ЕСВД в тясно сътрудничество с партньорите и съветът ще ги приеме бързо. Те уточниха:

„ЕС ще продължи да предоставя силна политическа, финансова и хуманитарна помощ на Украйна и нейния народ.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments