Бюджетът на НЗОК се прие на първо четене в парламента

0
82
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Искра.бг

Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК – със 129 гласа „за“ и 90 „против“. Разходите за здравеопазване до края на 2022 година ще бъдат над 6 милиарда лева, което е с над 600 милиона лева повече отколкото през миналата година.

Ще се запази вноската за здравно осигуряване да е 8% от дохода, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите – 40%. Днес депутатите обсъждат на първо четене и проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Бюджетът на ДОО се залага осъвременяване на пенсиите с 6,1% от 1 юли. Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лева до 3400 лева от 1 април.

Земеделските стопани също ще бъдат подпомогнати драстично. Втората година от майчинството ще се приравни на минималната работна заплата от 710 лева. ДПС и ГЕРБ отбелязаха, че няма да подкрепят бюджета. Джевдет Чакъров посочи:

За пореден път ние от ДПС призоваваме да се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването. Тези реформи не са по-силите даже на едно управляващо мнозинство.

Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ посочи, че това е най-логичната, най-правилната и най-възможната ситуация, за да може да се подобри здравеопазването в страната. Елена Гунчева от „Възраждане“ коментира:

Прекалено оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазване се отделят по-малко пари, отколкото в ЕС, където процентът е над 7% от БВП.

Утре депутатите трябва да разгледат на първо четене държавния бюджет за 2022 година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments