България ще създаде батальонна група заради напрежението между Русия и Украйна

1
128
Кирил Петков
Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

България ще създаде изцяло наша батальонна група заради създалото се напрежение между Русия и Украйна. Това стана ясно след правителственото заседание, на което въпросът беше обсъден. Министрите дебатираха каква да бъде българската стратегия за реакция заради конфронтацията по оста НАТО-Русия-Украйна, предаде „DarikNews“.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че е било решено наред с усилията в областта на дипломацията, да бъдат предприети за действия за подобряване на отбранителния потенциал на страната. Това означава да се подготви батальонна група, която ще бъде изцяло под наше командване, обясни министърът на отбраната Стефан Янев.

Петков от своя страна беше категоричен, че България ще работи в посока деескалация на създалото се напрежение. А стратегията ни ще бъде изградена на база на потенциала на българската армия и тя ще бъде водещата в случая.

Министър-председателят каза още, че през годините нашата армия е останала недофинансирана. Това от своя страна е създало дефицити, които много ясно си личат в ситуация като сегашната. Петков обяви, че в бъдеще щяло да се работи в посока тези проблеми да бъдат изчистени и то не само да се купува техника. Той беше категоричен, че България не трябвало да бъде консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в НАТО.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска пък коментира, че усилията на дипломацията трябва да бъдат подплатени със самочувствие, че страната и разполага сами с необходимите отбранителни способности. Така щяло да се докаже, че ние сме конструктивен партньор на НАТО.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Мария чомакова
Мария чомакова
2 години по-рано

ГОСПОДИН Петков мислите ли ,че Русия би посегнала на България?Аз не!Нашата история е свързана с братска Русия!