Възмутени жители на Царево: Защо липите са „подрязани“ по този иновативен начин?

0
1071
Отсечени дървета
Отсечени дървета. Снимка: Daniela Bozhinova, Фейсбук

Кметът лесовъд на Царево е „подрязал“ липите иновативно. Досега сме виждали дървета без корони или пънове. В случая идеята е била бар столчета може би.“

Това написа възмутена местна гражданка във социалните мрежи. От поста й се разбира, че отново бяха отсечени много липи в града при поредната санитарна сеч. От Искра.бг се опитахме да се свържем с кмета на Царево Георги Лапчев, но без резултат. Обадихме се и до Общината за коментар по казуса, те ни отвърнаха:

Не можем да ви дадем отговор, защото ландшафтката в момента я няма. Нямаме отговор!

Припомняме ви, че преди около месец отново бяха отсечени доста липи в града. Тогава общинският съветник Емил Пейчев посочи, че идеята не е дърветата просто да се подкастрят, а се цели тяхното цялостното изкореняване. По думите му това се прави заради кореновата им система, която повдига плочките по тротоарите. Той е категоричен, че е било нужно да се информира обществото преди да се извършат подобни действия.

Според строителния инженер Сабина Владимирова е трябвало да се действа по по-щадящ начин. Според нея санитарната сеч е нужна, но така отрязани дърветата няма как да се възстановят. Тя уточни:

„Ако има такива, които пречат, първо техните корени биха могли частично да се отрежат, тези, които са по-плитките. По всичко личи, че въпросните липи не са толкова стари, че да бъдат опасни. По принцип те живеят по 300-400 години, но отрязаните са на не повече от 50-60 години и са със здрави дънери.

Подобни деяния върху екологичното равновесие, които се извършват са и от други кметове на ГЕРБ. Тук се питаме:

-Кога ще спре масовата сеч в българските градове?
-Какви ще са последствията за екосистемите в градовете?
-Отново ли се обслужват лични интереси на определени фирми изпълнители?

Местните жители не крият възмущението си от масовата практика за „осакатяване“ на дърветата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments