Политолог: „Продължаваме промяната“ прави ненужни отстъпки спрямо коалиционните си партньори

0
74
Емил Соколов
Емил Соколов. Снимка: Facebook

„Продължаваме промяната“ /ПП/ трябва да намерят баланс между това да са диалогични и това да отстояват позициите си по-твърдо, когато се налага. Те са първа политическа сила и ако правят прекалено големи отстъпки спрямо коалиционните си партньори, това ще обезличи тях като организация, както и тяхното управление. Това коментира за Искра.бг политологът Емил Соколов. Според него БСП се възползва от липсата на опит, която се наблюдава при първата политическа сила, за да налага „свои правила“.

Какво коментира още Емил Соколов специално за Искра.бг?

„Бях изненадан от разпределението на областите между коалиционните партньори. Имам чувството, че още от самото начало на преговорите „Продължаваме промяната“ правят отстъпки, които не е нужно да правят. В крайна сметка те са първа политическа сила. Разбира се, няма как да управляват сами, но има неща, от които една партия-мандатоносител не би трябвало да отстъпва. Ключови министерства като Министерството на енергетиката и Министерството на външните работи бяха дадени на „Има такъв народ“ /ИТН/. И както видяхме, проблемът не закъсня. След изказването на Слави по въпроса със Северна Македония, логичният въпрос е – добре де, това ли е позицията, която външният министър от ИТН ще защитава…

Струва ми се, че продължава правенето на компромиси от страна на „Продължаваме промяната“, които трябва да намерят баланса между това да са диалогични и между това да отстояват позициите и принципите си по-твърдо когато се налага. Няма лошо да се правят някакви отстъпки пред коалиционните партньори, но те могат да са само малки и средни. В никакъв случай не трябва да се правят големи отстъпки, защото тогава управлението, за което те носят отговорност, започва да се обезличава. По този начин самото движение, защото ПП още не е партия, ще започне да се обезличава. Много е важно да се обръща повече внимание на кадруването, да се проявява уважение към коалиционните партньори, но да не им се позволява да си мислят, че те са тези, които водят.

От самото начало включването на БСП в коалицията беше един огромен компромис, без който обаче беше ясно, че правителство няма да има. Отново се връщаме на темата с липсата на опит. ПП са неопитни, те знаят, че ГЕРБ и ДПС са им заложили капани. И това, което аз наблюдавам, е, че те някак си разчитат на БСП и на техния опит, за да преодолеят тези кризи. Разбира се, БСП от друга страна, разчитат на това, че след като са нужни и имат какво да предложат на ПП, могат да им извиват ръцете за назначаване на определени кадри, определени властови позиции.

Затова важно е „Демократична България“ да започне да бъде проактивна, въпреки че в последно време не можем да ги критикуваме за това, че мълчат и не са активни. Но е важно те да изземат тази роля от БСП и да са гласът на опита, на разума. Въпреки че коалицията е между партии на протеста и е нова, в нея има много опитни политици и общественици, които са имали досег до властта. Те биха могли да изземат тази функция от БСП и един вид да са неофициален съветник на мандатоносителя. БСП се изживяват в тази роля, те искрено си вярват, че държейки ПП зависими, опитът може да им гарантира някакво реабилитиране, увеличаване на властта и позициите.

Особено Корнелия Нинова много умело играе тази карта – уж съветва, уж помага, но всъщност БСП играе своята игра. Струва ми се, че на моменти от ПП не го виждат това или просто докато натрупат опит, са се примирили с положението. Но затова има още две партии в коалицията. За да има баланс, е нужно всяка партия в коалицията да намери своята роля.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments