Водещите телефонни фирми в САЩ отхвърлиха нареждане за отлагане на въвеждането на 5G

0
25
Визуализация на 5G мрежа.
Снимка: Пиксабей

Две от най-големите телефонни компании в САЩ отхвърлиха искане на правителството за отлагане на пускането на 5G услуги тази седмица, съобщава „BBC“. Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг и Федералната авиационна администрация (FAA) отправиха искането поради опасения относно безопасността на въздухоплаването. AT&T и Verizon обаче заявиха, че ще въведат временни предпазни мерки.

Производителите на самолети предупредиха, че 5G безжичните сигнали от C-Band спектър може да попречат на чувствителната електроника на самолета и да нарушат полетите. В съвместно писмо главните изпълнителни директори на AT&T и Verizon заявиха, че предложението да се отложи с две седмици въвеждането на 5G услуги, което трябва да започне на 5 януари, би било „безотговорна абдикация от оперативния контрол, необходим за разгръщането на световно- клас и глобално конкурентни комуникационни мрежи.

Те обаче казаха също, че няма да разгръщат 5G около летищата в продължение на шест месеца, подобно на подход, възприет във Франция. В писмото се казва още:

„Законите на физиката са едни и същи в Съединените щати и Франция.

И се добавя:

„Ако на американските авиокомпании е разрешено да извършват полети всеки ден във Франция, тогава същите условия на работа трябва да им позволят да правят това в Съединените щати.

Но FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ) каза, че обстоятелствата във Франция са различни, включително, че телекомуникационните фирми, работещи в тази страна, използват по-ниски нива на мощност за 5G от разрешените в САЩ. Авиационната индустрия и FAA по-рано изразиха опасения относно потенциални смущения на 5G с оборудване на въздухоплавателното средство, като радиоизмерители на височината.

Миналия месец шефовете на двата най-големи производителя на самолети в света, Airbus и Boeing, отправиха призив към Бутигиг, в който казаха, че 5G смущенията могат да повлияят неблагоприятно върху способността на самолетите да работят безопасно.

В писмото се цитира проучване на търговската група Airlines for America, което установи, че ако правилата на FAA за 5G бяха в сила през 2019 г., около 345 000 пътнически полета и 5 400 товарни полета щяха да бъдат изправени пред закъснения, отклонения или отмяна.

Групата на авиокомпаниите призова Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) и телекомуникационната индустрия да работят с FAA и авиационни компании и каза, че може да се обърне към съда в понеделник, ако FCC не предприеме действия.

В неделя говорител на FCC каза, че агенцията е „оптимистична, че чрез съвместна работа можем както да развием безжичната икономика, така и да гарантираме безопасността на авиацията“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments