Индийските фермери прекратяват протестите си, след като правителството прие исканията им

0
12
Пазар
Пазар. Снимка: Pixabay

Индийските фермери заявиха, че прекратяват продължилите цяла година масови протести, седмица след като правителството се съгласи да се откаже от спорните селскостопански реформи. Понастоящем хиляди земеделски стопани живеят в импровизирани лагери в покрайнините на столицата Делхи заради участието им в протестите, а десетки други умират всеки ден от жега, студ и COVID-19. По-рано днес те обявиха, че ще започнат да се връщат по домовете си от събота нататък, предава „BBC“.

Протестното движение се превърна в едно от най-сериозните предизвикателства за правителството на министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Протестиращите групи земеделски производители взеха решението да се разотидат, след като министрите се съгласиха да обсъдят редица техни искания, включително предложенията за гарантирани цени на продукцията им и прекратяване на наказателни дела, заведени срещу някои изявени демонстранти.

Ще проведем обзорна среща на 15 януари. Ако правителството не изпълни обещанията си, вероятно ще възобновим протестите си.“, заяви пред местни медии лидерът на фермерското съсловие Гурнам Сингх Чаруни.

Земеделските стопани протестират срещу въвеждането на три закона, които разхлабват разпоредбите за продажба, ценообразуване и съхранение на земеделската продукция – разпоредби, които от десетилетия насам ги предпазваха от злоупотреби на свободния пазар. Земеделските профсъюзи твърдят, че тези закони ще направят земеделските производители уязвими по отношение на големите компании и ще унищожат техния поминък. След като месеци наред управляващите настояваха, че реформите ще бъдат от полза за земеделските производители, на 19 ноември Моди обяви, че правителството му ще отмени законите.

Законопроектът за отмяна на реформите беше официално приет в парламента на 30 ноември. Този ход беше приветстван като победа на земеделците, както и за убедителен пример за това как масовите протести все още могат успешно да помогнат на гражданите да се противопоставят на правителството. Въпреки това фермерите не напуснаха местата, където провеждат протестите си, веднага след изявлението на премиера. Те заявиха, че ще продължат да протестират, докато правителството не се съгласи и с останалите им искания.

По-рано днес правителството изпрати официално писмо до ръководителите на земеделските стопанства, в което се твърди, че се приемат много от техните искания. Правителството се съгласи също така да предостави обезщетение на семействата на загиналите по време на протеста фермери. Това също се смята за сериозна победа за земеделските профсъюзи, тъй като миналата седмица представители на правителството заявиха, че властите е разполага с точни данни за броя на загиналите по време на протестите земеделски стопани. По отношение на искането за минимална защитна цена за произведената продукция правителството обеща да сформира комитет, който да включва представители на федералното и щатските правителства, учени в областта на селското стопанство, както и членове на земеделски групи.

Протестите за първи път започнаха да набират популярност през ноември миналата година, когато фермерите се опитаха да влязат в Делхи, но бяха спрени от полицията, охраняваща границите на града. Оттогава насам те се установиха в покрайнините на града и напук на всичко в продължение на месеци устояваха на жегата, лютата зима и дори на смъртоносната втора вълна на пандемията от COVID-19.

Какво предвиждат законите?

Една от най-големите промени беше, че на земеделските стопани беше разрешено да продават продукцията си на пазарна цена, директно на частни търговски обекти – селскостопански предприятия, вериги супермаркети и онлайн магазини за хранителни стоки. Понастоящем повечето индийски земеделски производители продават по-голямата част от продукцията си на контролирани от правителството пазари на едро или така наречените „манди“ на гарантирани минимални цени.

Законите позволяват на частните купувачи да складират храни като ориз, пшеница и бобови култури за бъдещи продажби, което преди това можеха да правят само специално упълномощени от правителството агенти. Реформите, поне на хартия, дават възможност на земеделските стопани да продават стоката си извън тази установена система.

Според протестиращите обаче законите ще уязвят земеделските производители и ще позволят на частните купувачи да диктуват цените и да контролират съдбата им. Те твърдят, че строгите закони за продажба на селскостопанска продукция и високите субсидии в Индия са защитавали земеделските производители от рисковете на пазара в продължение на десетилетия и не е необходимо това да се променя.  Правителството обаче смята, че е дошло време земеделието да стане изгодно дори за дребните фермери, като начинът това да се постигна е чрез новите закони.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments