Почина една от емблематичните личности в ръководството на БСП

0
5343
Свещ
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

На 83 години почина бившият политик Нора Ананиева, предадоха от „NOVA“. Тя е била един от водачите на БСП през 90-те години. Ананиева е била вицепремиер в двете правителства на Андрей Луканов през 1990 година.

Нора Ананиева е родена е била на 30 март 1938 година в Ловеч. Завършила е Немската гимназия в града, учила е право в Софийския университет, след което е била чиновник в столичната община. Тя е достигнала до поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет, а от 1960 година е член на БКП.

През годините Ананиева е работила в Института за съвременни социални теории, където достига до длъжността заместник-директор, преподавател е във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, а през 1986 година оглавява катедра „Международни отношения“ и става професор.

След Ноемврийския пленум на ЦК на БКП през 1989 година Нора Ананиева е станала едно от новите лица във висшето ръководство на партията, а от 1990 година е член на Висшия съвет и от 1991 година – Изпълнителното бюро. След отстраняването на правителството на Луканов, Ананиева е била председател на парламентарната група на БСП в периода от 1990 до 1994 година и заместник-председател на Народното събрание от 1994 до 1997 година.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments