Байдън пристига в „Уолтър Рийд“ за първия си годишен медицински преглед като президент

0
17
Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: Facebook

Днес президентът на САЩ Джо Байдън е пристигнал в медицинския център „Уолтър Рийд“, за да се подложи на рутинен годишен медицински преглед. Това е първият му такъв, откакто оглави президентския пост като най-възрастния държавен глава в историята на САЩ. В рамките на днешния ден Байдън ще се подложи на рутинна колоноскопия. Процесът, който изисква анестезия, налага той временно да предаде властта на вицепрезидента Камала Харис, която ще стане първата жена, поела президентските правомощия, пише „CNN“.

Последното обстойно проследяване на здравословното състояние на Байдън беше обявено през декември 2019 г. То е било извършено от лекаря Кевин О’Конър, когото той в крайна сметка назначи да служи като лекар в Белия дом. Тогава той описа президента като „здрав, енергичен, 77-годишен мъж, който е в състояние да изпълнява успешно задълженията си на президент“. Байдън, който утре навършва 79 години, не е оповестявал подробности за здравословното си състояние оттогава насам.

Все пак държавният лидер не смята да бави споделянето на медицинската информация относно здравето си, за разлика от последните си предшественици, които изчакаха цяла година след провеждане на прегледите си, преди да разрешат подробностите да бъдат обявени публично. Последната актуализация относно здравословното състояние на Байдън беше направена, след като той счупи крака си през миналия ноември, докато играеше с кучето си. През февруари лекарят на президента заяви, че фрактурите на стъпалото „са напълно излекувани.“

Според Конституцията на САЩ от президентите не се изисква да оповестяват публично резултатите от годишните си прегледи, но те го правят, за да бъдат прозрачни и да информират подробно американския народ за здравословното си състояние. Въпреки това някои президенти са крили заболяванията си, тяхната сериозност, както и методите на лечение.

Д-р Кевин О’Конър, главният лекуващ лекар на Байдън от 2009 г. насам, който понастоящем е и лекар в Белия дом, е автор на медицинското резюме от три страници, което президентската кампания на Байдън публикува преди почти две години. Медицинските данни за 2019 г. показват, че Байдън е лекуван за неклапно предсърдно мъждене или просто казано нередовен сърдечен ритъм, за който О’Конър твърди, че държавният глава вече не изпитва никакви симптоми. Байдън е приемал медикамента Crestor за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, Eliquis за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, Nexium за киселинен рефлукс, както и таблетки Allegra и спрейове за нос, тъй като страда от сезонни алергии.

Според личния лекар на президента най-значимото медицинско събитие в живота на Байдън е, когато през 1988 г. лидерът е получил мозъчна аневризма (разширение на кръвоносен съд). По това време той е бил член на Сената. По време на операцията лекарите са установили и втора аневризма, която не е кървяла, като са успели да я овладеят само с лекарства. По време на престоя си в болницата след тази операция Байдън е получил дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия. Тогава лекарите са му поставили специален филтър на една от главните вени, за да се предотврати достигането на кръвни съсиреци до сърцето и белите дробове в бъдеще, като същевременно е бил лекуван с перорален антикоагулант в продължение на няколко месеца.

Медицинските данни показват още, че през 2003 г. на Байдън е бил отстранен жлъчният мехур, а според О’Конър той е претърпял множество операции и физически процедури за ортопедични травми. Наред с това, на президента също така са били отстранени хирургически няколко немеланомни ракови образувания на кожата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments