КТ „Подкрепа“: Много ученици няма да могат да се обучават редовно

0
241
Училище
Училище. Снимка: МОН

Много ученици няма да могат да се обучават редовно, заяви Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Той отбеляза, че на този етап отново не всички деца са влезли в училище.

Синдикатът подчерта, че в момента се лишават много ученици от достъпа до присъствено образование, най-вече в начален етап. Според него от изключително значение е, когато всички са готови, тогава да се влезе в клас, а не на парче. По думите му по-логично щеше да бъде малките ученици да се върнат в класните стаи след изборите. Петров изтъкна:

В момента картината е много противоречива. Бедата е, че много ученици ще останат извън системата и няма да са обхванати от редовното обучение, което е най-важно и най-полезно за начален етап. Когато един учител се занимава с учениците в клас, другите ученици се превръщат в слушатели. Учителят не може да се клонира на две и веднъж да работи с учениците, които са вкъщи и едновременно да работи с тези, които са в клас.“

Предлага се допълнително заплащане за учителите, които участват в тестването на децата. Той посочи, че засега се договаря такова възнаграждение. Синдикатът е предложил възнаграждението да бъде в размер на 100 лева месечно. Чака се все още отговор от Министерството на образованието и работодателски организации. Петров коментира пред „БНР“:

Огромна част от учениците ще си останат вкъщи, защото не са били чути българските учители и българските директори, които са дали ценни съвети на двамата министри – на образованието и здравеопазването. Те някак прибързаха. Не искам да мисля, че става въпрос за някакви политически решения – да покажем преди изборите.“

Петров посочи, че в столицата организацията за съхраняване и извозване на отпадъците е много добра, която ще се прилага и при материала от тестовете.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments