Родители против тестовете за ученици се събраха пред Общината в Бургас

0
695
Родителска среща пред Община Бургас
Родителска среща пред Община Бургас. Снимка: Искра.бг

Родители, които са против тестването на учениците за коронавирус, се събраха пред Общината в Бургас. Събитието беше организирано в социалната мрежа Facebook от жители на града, които имат първокласници в музикалното училище. Те са категорично против на децата да се правят тестове два пъти седмично или в противен случай да учат дистанционно и да не бъдат допускани в класните стаи. Освен това недоволните граждани са срещу неприсъственото обучение.

Родителска среща пред Община Бургас
Родителска среща пред Община Бургас. Снимка: Искра.бг

Събитието не е с политическа насоченост, а е организирано изцяло от граждани. Представители на една определена партия отидоха на място пред Общината и се опитаха да „яхнат“ „родителската среща“, но гражданите се разграничиха категорично от тях и се отдръпнаха.   

 

Искра.бг успя да разговаря с двама от организаторите на проявата. На нея са поканени да присъстват родители на деца и от други бургаски училища.

Петя Стойкова обясни, че тяхната цел е да чуят какво е мнението и на други хора и да разберат дали то съвпада с тяхното. Тя подчерта, че това не е протест, а родителска среща, на която трябва да бъдат обменени идеи.

„Притеснявам се, че това ще бъде въведено като норма и се притеснявам от последствията. Притеснява ме това, което се случва в световен план. За мен не е нормално да се въвежда ваксиниране на деца с нещо, което не е добре изпробвано. А това, което се случва в голяма част от страните, е точно това. Считам, че това са някакви стъпки. Мисля, че всички родители, които са филмирани по темата, са филмирани точно от това“, обясни тя. И допълни:

„Така или иначе се доказа, че тестовете не са на 100% сигурни. Не виждам защо е необходимо това усложняване на целия процес и тези учители, на които изобщо не им е работа да правят тестове и децата да ги плюят. Цялото нещо ми се случва безсмислено и мисля, че е травмиращо за децата да бъдат тествани два пъти седмично, за да ходят на училище. Още по-травмиращо е да стоят пред екрана и да не могат да кажат нищо и въобще изключително много се съмнявам в подбудите на цялата мярка.“

Искра.бг разговаря с още една от организаторките на родителската среща, която също е родител на дете в първи клас в музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Красимира Андреева е категорична, че е против това да бъдат тествани децата два пъти седмично.

„Решихме да се съберем заради каузата, че няма как еднолично да бъде взето решение за нашите деца. Още преди да бъдат попълнени анкетите „за“ или „против“ сме тестването в училище решението вече беше взето доста бързо. И децата на тези, които не сме съгласни да бъдат тествани, остават вкъщи. Като на тях дори им се отнемат основните права. Те нямат право да задават въпроси, а ще бъдат просто едни наблюдатели“, каза тя.

Андреева подчерта, че те няма да имат право да комуникират и със своите ученици. Освен това ако е достатъчно да се обучават деца по този начин, то има различни платформи с уроци в интернет, но не това е смисълът на образователната система.

„Аз не съм човекът, който да дава предложения. Както в парламента гласуват „за“ и „против“, така трябваше да се проведе някакво гласуване. А още докато попълваме анкетите, излиза заповед, че от понеделник децата ще учат онлайн. Да не говорим, че аз съм с две деца. Голямото ми дете е 10-и клас и за тях даже няма алтернатива те да бъдат тествани. Те задължително ще са онлайн“, изрази възмущението си майката.

 

Родители и от редица други градове на страната излязоха, за да покажат ясно, че не са съгласни с тестването на техните деца в училище. Срещу това са и преобладаващата част от учителите, които не желаят да правят тестовете на учениците.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments