Изпускат ли се отпадни води от централата на „Градус“ в Нова Загора?

0
108
Отпадни води
Отпадни води. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

Общинският съветник от „Демократична България“ Кремена Петрова е сезирала контролните институции за нерегламентирано изпускане на отпадни води от централата за биогаз „Градус“ в Нова Загора. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Проблемът в района е от години и новозагорци не са спирали да протестират срещу миризмата, разнасяща се всяка нощ. В края на юни Петрова, която е и основен двигател на кампанията „Нова Загора иска да диша“, инициира среща между Георги Бабев, член на Съвета на директорите на „Градус“, и жителите на Нова Загора. Тогава фирмата обеща в най-кратък срок да бъде направен технически одит, след който да се предприемат нужните стъпки за решаване на проблема. Все още действия не са предприети и новозагорци продължават да търсят решение за неприятните миризми.

Кремена Петрова сигнализира за наличие на течна фракция в отпадните води от завода. Тя проведе среща със зам.-министъра по околната среда и водите Ренета Колева, на която предостави проба от водите за анализ.

От фирма „Енерджи 2“, част от групата „Градус“, са изпратили писмо, в което се казва, че това е производствена авария. Местните обаче многократно алармират за системото изхвърлянето на отпадните води.

 

„Докато кмет, общинска власт, общински съветници, еколози на общината, контролни институции и т.н. спят, „Градус“ не спи. „Градус“ прави пари. Но на каква цена и за чия сметка“, пита Кремена в публикация във Facebook, към който е публикувано и видео на течащите отпадни води.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments