Независимите общински съветници в Бургас ще имат повече време за изказвания

0
25
Общински съвет Бургас
Общински съвет Бургас. Снимка: Искра.бг

Независимите общински съветници в Бургас ще имат повече време за изказвания. Вече за такива ще се броят само основните изказвания, без репликите и дупликите. Това реши местният парламент като прие част от входирани предложения за промени в Правилника за дейността на Общинския съвет. Но същевременно не бяха одобрени ключови изменения, които касаят образуването на нови групи. Предложението беше такива да могат да се сформират от трима общински съветници и да отпадне задължението в наименованието да се съдържат партиите и коалициите, които образуват групата или част от тях.

„Днес се обръщаме към вас с предложения, които целят да намалят неравнопоставеността на общински съветници откъм времеви ресурс. Другото предложение е за образуване на групи. Предлагаме намаляване на минимума на трима души. Това представлява 6% като норма на представителство срещу 10 в момента. В това отношение бургаският общински съвет е най-рестриктивен като правилник. Другото за групите е промяна на текста, който изисква названието на групата да бъде непременно едно от имената на участващите в нея партии и коалиции. Текстът е противоконституционен, тъй като е забранителен за образуване на групи, особено на независими общински съветници. Другите две предложения касаят изказванията и публикуването на приложенията към записките“, обяви един от вносителите Даниела Божинова от „Демократична България“.

„Вярно е, че в големите общински съвети бройката за групите е различна. Но има една малка подробност. Никъде в правилниците не се правят такива промени по средата на мандата. Преди две години имаше избори. Избирателите излязоха, гласуваха и припознаха интересите точно към тези партии и според мен вотът на гражданите е изключително важен, точен и неотменим. Всичко друго е подмяна, неуважение и предателство спрямо вота на хората. Ние всички положихме клетва и там казахме, че ще се водим от интереса на гражданите. Защо някои решават по средата на мандата да променят тази ситуация? Получили ли са мандат от хората на Бургас да прекрояват политическото пространство. Ето един пример – в момента се прави нова група и има двама от ДБ, един от БСП и един от НФСБ. Как ще се казва тази група? Това е напълно несериозно. Няма човек от нас, който да убеди хората, че те не са били прави в този избор. Мирише ми отвсякъде на политическо инженерство, нова колаборация и нечисто политическо съешяване. През следващите две години Общинският съвет ще се превърне в бракоразводно отделение и за извършване на бракове по сметка“, каза от своя страна Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Даниела Божинова му отговори:

„Уважавам волята на суверена и тя се реализира като гласуване от вашето мнозинство. Но това не означава, че гражданите са ви дали право да затваряте устата на другите избрани и не означава, че трябва да се нарушава демокрацията и когато се установи провиконституционност не означава, че трябва да се чакат следващите избори да бъде отстранена.“

В дебата се включи и Христо Панайотов от БСП:

„В ЗМСМА изрично е посочено, че когато съветник напусне група, той не може да влезе в друга група след това. Така че примерът с БСП, който дадохте е неудачен. Не знам защо точно там се прецелихте. БСП си има група и всички съветници са си в нея.“

„Да ви поправя. Тези изменения бяха внесени няколко месеца след конструирането на Общинския съвет, но мнозинството ги отхвърли без никакви мотиви. Сега отново ги вкарваме, защото когато нещо не работи, няма късен момент да бъде поправено. Не можете да отречете, че няма членове в Правилника, който да бият други членове и да се противопоставят на други членове. Ще бъде справедливо да се приемат сега, за да имаме работещ и справедлив Правилник, а не такива, които обслужват определени хора“, обяви Стоян Грозев от „Движение България на гражданите“.

От цялата докладна беше одобрена единствено частта за времето за изказване на независимите общински съветници.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments