Медик: Здравно-профилактична карта се издава след преглед

0
129
Лекар
Лекар. Снимка: МОН

Ученици и родители трябва да представят на училищните власти талон за имунизационното и здравословното състояние на ученика към датата на започване на учебната година. Става въпрос за така наречения картон или лична здравна профилактична карта. От Здравното министерство информираха, че това може да бъде направено както от родителите, така и от общопрактикуващия лекар по служебен път.

Това не се нарича бележка, а лична здравно-профилактична карта, уточни д-р Гергана Николова пред „БНР“. По думите й в нея тя съдържа лични данни и се издава на детето. Тя подчерта:

„Без осъществен профилактичен преглед и без да бъде доведено детето до кабинета няма как да се издаде въпросния медицински документ, което прави невъзможно издаването на каквато и да било.“

Медикът призова родителите да се свържат с личния лекар на детето им и да уточнят кога да го заведат за преглед. Тя изтъкна, че в никакъв случай не трябва да се издават фиктивни документи.

Д-р Николова засегна един важен казус – личните лекари работят с чувствителни данни, сред които не само имена и ЕГН, а и за това кой от какво е болен, каква е фамилната му анамнеза, какви са предишните му заболявания. Според нея тази информация не би трябвало да се изпраща по несигурни електронни канали, тъй като би могло да има пробив, а това да доведе до сериозни проблеми за пациентите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments