Мая Манолова: 3,26 лева ще стане цената на водата в София, Софийска вода не представя бизнес план

0
35
Мая Манолова
Снимка: „Изправи се.БГ! Ние идваме!“

В края на новия петгодишен период 2022–2026 година цената на водата в столицата ще стане 3,26 лева, но Софийска вода не представя бизнес плана, съобщи председателят на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова. Тя отбеляза, че засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. По думите й Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 година. Манолова каза:

Основният въпрос към Софийска вода е свързан с увеличението на цената на водата. Дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно. 13 от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 милиона лева допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017-2021 година и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства.

В концесионния договор на Софийска вода пише, че ниво на загуби от 33 % трябва да бъде постигнато до 2025 година, а сега отлагат за 2026 година. Защо се отлага с една година, е другият ни въпрос, допълни тя.

Манолова е изпратила сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със Софийска вода. В него тя подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен. Председателят на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ допълни:

Голяма част от клиентите на дружеството са на работа и не могат да участват в консултациите, тъй като обсъждането е в работен ден с начален час 09:00 часа. Други клиенти на дружеството нямат достъп до Интернет или не го използват.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments