Макрон: Шефът на ИДИЛ в Сахара е убит от френските сили

0
7
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons
Еманюел Макрон. Снимка: wikimedia commons

Френските сили убиха Аднан Абу Валид ал Сахрауи, който е лидер на Ислямска държава в Голяма Сахара (ISIS-GS), съобщи френският президент Еманюел Макрон в Twitter рано в четвъртък, предава “CNN World”.

Френският министър на въоръжените сили Флорънс Парли написа в четвъртък на страницата си в Twitter, че военни и разузнавателни агенти са допринесли за “дългосрочното залавяне” на лидера на ISIS-GS, който тя определи като „решителен удар“ за групата. Френският президент Макрон допълни в социалната мрежа:

“Това е друг голям успех в борбата ни срещу терористичните групи в Сахел.”

ISIS-GS е създадена през 2015 г., след като Ал Сахрауи се отделя от свързаната с Ал Кайда група Мурабитун – друга раздробена група, базирана в Африка. През 2017 г. Ал Сахрауи поема отговорност за засадата на американските сили в Нигер, при която загиват четирима американски войници. Държавният департамент на САЩ определи ISIS-GS като чуждестранна терористична организация през 2018 г. и обяви през 2019 г. награда от 5 милиона долара за информация, водеща до залавянето на Ал Сахрауи.

Той е отговорен за “страшни и особено смъртоносни” атаки, насочени срещу цивилни и силите за сигурност в Нигер, Мали и Буркина Фасо, според изявление на говорител на френския президент. През август 2020 г. Ал Сахрауи „лично е поръчал“ убийството на шестима френски хуманитарни работници и техния шофьор и водач, се добавя в изявлението.

Президентът Макрон обяви през юни 2021 г. прекратяване на настоящото френско разполагане в региона Сахел, наречено операция Barkhane, с постепенно предаване на многостранна мисия. Това ще доведе до “дълбока трансформация” на френското военно присъствие в Сахел, заяви президентът Макрон на 10 юни.

Според френското министерство на отбраната към септември Франция разполага с 5100 военнослужещи, разположени в пет държави в региона Сахел: Чад, Мали, Нигер, Мавритания и Буркина Фасо. Предстоящите международни усилия ще бъдат ръководени от оперативна група Takuba, европейска военна оперативна организация, ръководена от Франция, която съветва, подпомага и придружава въоръжените сили на Мали в Сахел, обяви френският президент. Френската армия ще бъде „гръбнакът“ на тези сили, допълнен от специални сили от европейски и партньорски страни в региона.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments