Петър Илиев: НЕК е отговорна компания и спазва законите

0
151
Електрически далекопровод
Снимка: Wikimedia Commons

„НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите към ЕК във връзка с делото „БЕХ Електричество.“

Това заяви изпълнителният директор на НЕК ЕАД Петър Илиев по време на брифинг, предаде „Фокус“.

„Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем, но и за организирана престъпна група, което просто е доста неприятно“, каза Илиев.

„За първи път от доста години преминахме не напълно, но към свободен пазар. Този пазар се оказа голямо предизвикателство, както за производителите, така и за големите потребители и търговците на електрическа енергия. Допреди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Марица Изток“ 2. Сключваха се двустранни договори“, коментира още той.

Изпълнителният директор на НЕК припомни, че от 1 януари 2018 г. това се е забранило със закон и сега цялата енергия се търгува на Българската независима енергийна борса.

„Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко положение. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами енергията. НЕК трябваше да ги реализира на свободния пазар, не на регулирания. Това за нас беше голямо предизвикателство. Мисля, че се справихме добре“, посочи още той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments