Най-населеният град в Африка се бори с наводненията и надигащите се морета

0
26

Автомобили и къщи, потопени във вода, пътуващи през автобуси до колене при наводнения и собственици на жилища, които броят щетите от разрушените имоти, пише “CNN”. И добавя еднозначно:

„Добре дошли в Лагос през дъждовния сезон.“

Жителите на Нигерия, най-многолюдната нация в Африка, са свикнали с ежегодните наводнения, които обхващат крайбрежния град през месеците от март до ноември. В средата на юли обаче големият бизнес район на остров Лагос преживя едно от най-тежките си наводнения през последните години.

“Беше много лошо и необичайно”, каза 32-годишният Еселебор Оселуонамхен пред CNN. Мъжът, който управлява медийна фирма в континенталната част на Лагос, продължи разказа си:

“Излязох от къщата си … Не осъзнавах, че е валяло толкова много … По маршрута ми имаше голям трафик поради наводнението. Колкото повече вървяхме, толкова по-високо беше нивото на водата. Водата продължаваше да се покачва, докато не покри бронята на колата ми … тогава вътре в колата ми течеше вода.”

Снимки и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват десетки превозни средства, залети с вода след проливния дъжд. Наводненията парализират икономическата активност на приблизителна цена от около 4 милиарда долара годишно.

Домовете на повече от 24 милиона души в Лагос, ниско разположен град на атлантическото крайбрежие на Нигерия, може да станат необитаеми до края на този век, тъй като морското равнище се повишава поради изменението на климата, показват научните прогнози.

Проблемът се обостря от “неадекватни и лошо поддържани дренажни системи и неконтролиран растеж на градовете“, между другото, според проучване, ръководено от Института за изследване на развитието. Нигерийската хидрологична агенция NIHSA прогнозира по-катастрофални наводнения през септември, обикновено пикът на дъждовния сезон.

Ерозиращо крайбрежие

Лагос е частично построен на континента и на низ от острови. Той се бори с ерозиращото крайбрежие, което прави града уязвим от наводнения, което според нигерийския природозащитник Сеифунми Адеботе се дължи на глобалното затопляне и “действия, предизвикани от човека за продължителен период”.

Добивът на пясък за строителството има основен принос за ерозията на бреговата линия в Лагос, казаха експерти по околна среда. Манцо Езекиел, говорител на нигерийската агенция за управление при извънредни ситуации (NEMA), каза пред CNN, че крайбрежието на остров Виктория в Лагос “вече се отмива … особено в района на един от районите на Лагос”. Езекиел добави:

“Там има този проблем с отмиването на брега на реката. Увеличаването на нивото на водата поглъща земята.”

На остров Виктория богат квартал Лагос – изцяло нов крайбрежен град, кръстен „Еко Атлантик“ – се строи върху земя, възстановена от Атлантическия океан, и ще бъде защитен от издигащи се води с 8-километрова стена, направена от бетонни блокове, казват разработчиците.

Докато амбициозният проект може да допринесе за намаляване на недостига на жилища в други части на града, Езекиил се опасява, че “възстановяването на земя от морето ще окаже натиск върху други крайбрежни зони”.

Други критици твърдят, че съседните зони, които не са защитени от стената, ще останат уязвими за приливните вълни. CNN се свърза с Eko Atlantic за коментар.

Крайбрежните градове са изложени на риск да бъдат потопени

Ниско разположените крайбрежни градове в някои части на света могат да бъдат потопени за постоянно до 2100 г., показват резултатите от едно проучване. То е публикувано от изследователската група Climate Central и в него се посочва, че засегнатите райони могат да потънат под линията на отлив, ако морското равнище продължи да се покачва. В доклада се казва следното:

“В резултат на замърсяването с топлина, причинено от човешката дейност, повишаването на морското равнище може в рамките на три десетилетия да доведе до хронични наводнения по-високи от сушата, в която в момента живеят 300 милиона души.”

“До 2100 г. районите, в които сега живеят 200 милиона души, могат да попаднат трайно под линията на отлива.”

Очаква се глобалното морско равнище да се повиши с повече от 2 фута до края на този век. Това оставя Лагос, който според експертите е на по-малко от два метра над морето, в несигурно състояние, като се има предвид, че част от бреговата линия на Нигерия е низина. В проучване от 2012 г. британският университет в Плимут установи, че покачването на морското равнище от около 3 до 9 фута (около 1 до 3 метра) “ще има катастрофален ефект върху човешката дейност” в нигерийската крайбрежна среда.

Адеботе каза пред CNN, че съдбата на Лагос “ще зависи от това как ще дадем приоритет на тази научна прогноза и какви съответни действия предприемаме като отговор”. Той добави:

“Въпрос на време е природата да се отдръпне и това може да бъде катастрофа.”

Смъртоносни наводнения в Нигерия

Многогодишните наводнения в крайбрежните райони на Нигерия оставиха много загинали, а десетки бяха изместени. Според данните на NEMA, повече от 2 милиона души са били пряко засегнати от наводнения през 2020 г. Най -малко 69 души са загубили живота си при наводнения миналата година. През 2019 г. над 200 000 души бяха засегнати от наводнения със 158 смъртни случая. Пред CNN Езекиел коментира:

“Всяка година ставаме свидетели на наводнения в Нигерия. Това е проблем, който изменението на климата донесе и живеем с него.”

Освен уязвимостта на Лагос към изменението на климата, се смята, че лошите дренажни системи и задръстените улуци в големи части на града са ескалирали предизвикателствата му от наводнения. В реакция за скорошното наводнение в Лагос потребите на Twitter аписа:

“Колкото и изменението на климата играе роля в повишаването на морското равнище, това, което можете да видите в това видео, е предимно проблем с дренажната система.”

Въпреки това, тъй като наводненията бушуват в някои райони, кварталите с ниски доходи, построени върху възстановени влажни зони, трябва да се борят с потъващи сгради.

Поддържане на Лагос на повърхността

Адеботе каза пред CNN, че за да остане Лагос на повърхността пред наводненията и повишаването на морското равнище, той трябва да се адаптира към изменението на климата. И обясни:

“Трябва да разгледаме нашата инфраструктура – дренажни системи, съоръжения за управление на отпадъци, жилищни структури … Колко устойчиви и адаптивни са тези инфраструктури в условията на натиск на околната среда и когато са поставени рамо до рамо с нарастващото ни население?”

Властите в Лагос оттогава започнаха разчистването на водните канали на щата, за да смекчат многогодишните наводнения. Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари също изрази готовността на страната да си партнира с глобални съюзници в борбата с изменението на климата.

“Очакваме с нетърпение да работим с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Имаме голяма надежда и оптимизъм за укрепване на съществуващите сърдечни отношения, като работим заедно за справяне с глобалния тероризъм, изменението на климата, бедността и за подобряване на икономическите връзки и търговия”, написа Бухари в Twitter през януари.

Но Адеботе отбелязва, че правителствените реакции на климатичните действия “са били до голяма степен лоши”. Той добави:

“Има много неща, които трябва да се направят и ще предприемат последователни и преднамерени действия от страна на различни заинтересовани страни, за да може Нигерия да предприеме правилно действия по климата, особено при адаптиране към въздействията, които вече застрашават прехраната ни.”

Екологичен активист Олумине Идоу призова правителствените власти да си партнират с частния сектор, за да увеличат средствата за справяне с проблемите. Той подчерта:

“Правителството трябва да разгледа партньорствата в частния сектор, за да може те да стимулират финансирането на климата за решаване на проблемите с наводненията.”

Икономиката на Нигерия се бори през последните години, свивайки финансирането за изменението на климата и други критични сектори. Въпреки това властите все още се ангажират да засилят реакцията на страната срещу изменението на климата.

Миналия месец министерството на околната среда на Нигерия обяви президентско одобрение за обновена национална политика по изменението на климата, насочена към справяне с „повечето, ако не и всички, от предизвикателствата, породени от изменението на климата и климатичната уязвимост в страната“, говорител на министерството написа в публикация в Twitter.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments