COVID в ​​Китай: С разпространението на огнището Делта нарастват притесненията

0
19
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: Pixabay

Една нова епидемия от COVID в Китай се разпространи на повече места, което предизвика опасения в местните медии за уязвимостта на страната към силно заразния вариант „Делта“, съобщава “BBC”.

Повече от 300 случая са открити в рамките на 10 дни. Местните заглавия бяха доминирани от новините за огнището, а според съобщенията най-големият специалист по респираторни заболявания в страната е изразил сериозна загриженост.

Правителството наложи нови ограничения за пътуване и тества милиони хора. Не е ясно колко от тях в Китай са напълно ваксинирани, въпреки че властите казват, че досега са приложени над 1,6 милиарда дози от имунизациите.

Най-малко дузина локации сега са обхванати от нови инфекции, които властите приписват на варианта „Делта“. Въпреки че броят на случаите е значително по-нисък от този на други места, той се счита за най-голямото огнище на заразата от месеци в Китай – страна, която до голяма степен успя да постави под контрол вируса в своите граници миналата година. Последното огнище се появи за първи път през юли на летището в Нанкин в източната част на китайската провинция Дзянсу, сред работници, които бяха чистили самолет, пристигнал от Русия.

Властите незабавно тестваха 9,2 милиона жители на Нанкин и наложиха блокиране на стотици хиляди хораПрез уикенда обаче светлините на прожекторите се насочиха към популярната туристическа дестинация Жангияе в централна провинция Хунан, където се появиха много от последните случаи. Смята се, че наскоро пътниците от Нанкин са посетили града.

Здравните служители се включиха в театър в Жангияе и сега се опитват да проследят около 5000 души, които са посещавали представления и след това са пътували обратно до родните си градове. Само едно представление е събрало на едно място около 2000 души, според докладите.

Всички атракции в Жангияе са затворени и туристите са помолени да си направят тест за COVID, преди да напуснат града, съобщават местните медии. Пред журналисти водещият китайски експерт по респираторни заболявания Жонг Наншан заяви:

“Жангияе сега се превърна в новата нулева основа за разпространението на епидемията в Китай.”

Новото огнище достигна и Пекин, като градът съобщи за няколко локално предавани инфекции. Всички въздушни, автобусни и туристически връзки в Пекин с райони с положителни случаи са прекъснати. На всички туристи също е забранено да влизат в столицата, а длъжностните лица разрешават да влизат само “важни пътници” с отрицателни тестове за COVID.

Китай също така се бори с нарастването на случаите в Джънджоу, в северната провинция Хенан, където миналия месец бяха нанесени опустошителни наводнения, както и остров Хайнан.

Вестник Global Times нарече огнището “най-сериозното след Ухан” и в отделна редакция критикува “очевидните вратички” в мерките за превенция на COVID. В публикацията се казва:

“Абсолютно тревожно е, ако един недостатък може да засегне много провинции и региони в цялата страна … това показва, че системният ни напредък в борбата с епидемията трябва да бъде засилен.”

Епидемията предизвика безпокойство относно ваксините, тъй като се оказа, че някои от заразените са били ваксинирани. Шао Имин, изследовател от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, заяви пред репортери в събота, че “се очакват пробивни инфекции при ваксинирани хора”.

Ваксините на Sinovac и Sinopharm – две от най-често използваните имунизации в Китай – са показали 50% до 79% ефективност за предотвратяване на симптоматична инфекция с COVID в клинични проучвания по целия свят, но са много ефективни за предотвратяване на хоспитализации или смърт.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments