Индийски мусон: 110 жертви след обилни валежи, свлачища и наводнения в Махаращра

0
21
Наводнения в Индия
Наводнения в Индия. Снимка: Uddhav Thackeray, Facebook

Най-малко 110 души са загинали при свлачища и наводнения, предизвикани от проливни дъждове в западния индийски щат Махаращра, съобщава “BBC”Дъждовете обхванаха стотици села, пометоха къщи и оставиха жителите в безизходица. Спасителните екипи се надпреварват да евакуират оцелелите, но се страхуват, че много хора са изчезнали.

Индийската армия помага в операциите, затруднени от трудните условия. Държавата преживява най-тежките последствия от юлски дъжд от десетилетия. Много фактори допринасят за наводненията, но експертите казват, че изменението на климата, причинено от глобалното затопляне, прави екстремните валежи по-вероятни.

В петък индийските власти заявиха, че повечето от смъртните случаи са причинени от свлачища и наводнения в два района. Свлачище изравни малкото село Талие, югоизточно от финансовата столица на Индия Мумбай. Служител заяви пред “Агенция Ройтерс”, че там са починали поне 42 души. Главният министър на щата Удав Такерей планира да посети Талие днес. Той свика спешна среща в петък и помоли служителите да предоставят помощ на засегнатите. Той каза, че властите евакуират хора от уязвими райони, докато пускат вода от язовири, които заплашват да прелеят.

Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че е „измъчен от загубата на човешки животи“ и ще окаже помощ на засегнатите. Индийските власти на флота и бедствията са изпратени да помагат в спасителните операции в крайбрежните райони. Един крайбрежен квартал е напълно отрязан след срутване на мостове и мобилни кули в района. Властите помолиха заседналите жители да отидат на покривите на постройките, в които живеят, за да могат спасителите с хеликоптери да ги видят.

В Мумбай двама души загинаха, а други 10 бяха ранени след срутване на жилищна сграда в петък. Влаковите услуги са преустановени и ниските райони на града са се превърнали в зони на наводнения. Експертите по времето казват, че през следващите няколко дни градът ще бъде засипан от валежи.

Проливните дъждове в Мумбай не са необичайни. Градът преживява наводнения всяка година по време на мусонния сезон, но интензивността на дъждовете се е увеличила в последно време.

Хиляди хора мигрират всеки ден в града в търсене на работа. Това подхранва бързото и често нерегулирано строителство, принуждавайки мнозина да живеят в сгради с лошо качество.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments