ЦИК ще обяви окончателните изборни резултати на 18 юли

0
68
ЦИК

Предвижда се Централната избирателна комисия /ЦИК/ да обяви окончателните резултати от предсрочните избори на 18 юли. Това съобщиха от институцията за „Фокус“. До 16 юли партиите и коалициите трябва да посочат окончателния списък с депутатите, като тези, избрани в два многомандатни райони, трябва да се откажат от единия.

По Конституция до месец след изборите президентът трябва да свика Народното събрание.

Следва държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия. Няма предвиден конкретен срок за това. След това кандидатът за премиер трябва да предложи състав на правителство, като има 7-дневен срок. Ако партията не успее да предложи правителство, тогава връща мандата и президентът го връчва на втората по големина партия. При отказ и от нейна страна да състави правителство държавният глава връчва трети проучвателен мандат, като не е задължително да бъде на третата по ред пария. При провал, след третия връчен мандат, парламентът се разпуска от президента заради невъзможността да изпълни основното си конституционно задължение.

Следва в 60-дневен срок държавният глава да насрочи нова дата за парламентарни избори.

Същевременно данните при обработени 95.22% СИК протоколи в РИК показват, че „ГЕРБ-СДС“ застава начело с 23.91%, на второ място е ПП „Има такъв народ“ с 23.66%, а на трето място е БСП – 13.63%. На следващите три места се нареждат „Демократична България“, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments