Армения: Никол Пашинян печели парламентарните избори

0
52
Премиерът на Армения Никол Пашинян.
Снимка: Фейсбук профила на Никол Пашинян.

Партията на досегашния премиер на Армения – Никол Пашинян печели предсрочните избори, разкри Централната избирателната комисия в страната. Предварителните резултати от всички избирателни секции показват, че партията му „Граждански договор“ се радва на подкрепа от 54%. Опозиционният блок „Алианс Армения“, оглавен от бившия президент Робърт Кочарян, е на второ място, с доста голяма разлика – 21%, като членовете му твърдят, че е извършена измама при изборния процес.

Предсрочните избори бяха проведени след поражението на Армения при размириците с Азербайджан заради спорния регион Нагорни Карабах. Миналата година Азербайджан успя да си върне контрола върху големи части от планинския регион, които загуби от Армения по време на първата война за Нагорни Карабах през 1988-94. От години насам регионът е международно признат като част от Азербайджан.

По-рано днес Пашинян обяви победата си на изборите, призовавайки своите привърженици да се съберат на главния площад на столицата Ереван довечера.

Гражданите на Армения дадоха правомощията на нашата партия „Граждански договор“ да ръководи страната, а аз лично да я ръководя като министър-председател. Вече знаем, че спечелихме убедителна победа на изборите, което означава, че ще имаме убедително мнозинство и в парламента.„, каза той.

Почти 50% от общо 2,6 милиона избиратели в страната са упражнили правото си на вот вчера, съобщиха арменските избирателни служители и добавиха, че гласуването е проведено в съответствие с разпоредбите на законодателството. Бившият президент Кочарян заяви, че няма да признае претенциите на Пашинян за убедителна победа.

„Стотиците сигнали от избирателни секции, свидетелстващи за организирани и планирани фалшификации, представляват сериозна причина за липсата на доверие относно резултатите от изборите.“, гласи негово изявление. Самият Кочарян, приятел и съюзник на руския президент Владимир Путин, неотдавна беше обвинен в намеса в президентските избори в полза на свой политически съюзник. Той също така беше обвинен в организирането на смъртоносни репресии срещу протестиращите през 2008 г.

Пашинян дойде на власт след мащабна народна революция през 2018 г., като тогава Армения дори беше похвалена от други държави, тъй като проведе първите си свободни и честни избори под негово ръководство в рамките на същата година. Въпреки това страната е в политическа криза от ноември 2020 г. насам, след като Пашинян подписа с посредничеството на Москва примирие с Азербайджан с цел прекратяване на размириците в Нагорни Карабах. По официални данни 2 904 азербайджански военнослужещи са загубили живота си по време на миналогодишните насилствени прояви, а загиналите военнослужещи в Армения са около 4 000.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments