Честванията на годишнината от Априлското въстание в Клисура започнаха с напрежение

0
198
Чествания в Клисура
Снимка: Пресцентър на президентството

Честванията на 145-тата годишнина от Априлското въстание в Клисура започнаха с напрежение. За първи път празникът не започна с възстановка на боевете и много хора, дошли специално в града, си тръгнаха. Причината не е COVID-19, а забраната на местната служба КОС да се ползват оръжия във възстановката от участници, непредоставили нужните документи, съгласно новите изменения в Закона.

В резултат на появилото се напрежение голяма част от участниците останаха разочаровани и си тръгнаха. Накрая, около 12:00 часа беше разрешено провеждането на възстановка, предава „БНТ“.

В двора на Старата църква, откъдето е било предизвестено началото на Априлското въстание, беше осветено ново знаме, което е реплика на автентичната от 1826 г. Свещеник благослови участниците и след това те се качиха пеша до местността Зли дол, където ще обиколят по позициите на въстанието.

Официален гост на града беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която изтъкна:

„Априлската епопея не е само текст от историята, а послание за бъдещето. Преди 145 години борбата беше срещу робството, оковало свободата. От пепелищата на Клисура, Батак, Перущица, Панагюрище и редица български селища възкръсна нашата национална идентичност, назовахме се народ с история и бъдеще. Днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции. Битката днес е за справедливост и равноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш държава с правила и законност и да пазиш нейната чест.“

„Традициите на бунтовна Клисура ни събират нас, днешните българи, за безценния урок по родолюбие, памет и достойнство“, заяви вицепрезидентът, която наблюдава традиционната възстановка на паметни моменти от Априлската епопея. Тя благодари на клисурци за това, че пазят българската памет, че възпитават младите българи да знаят героичната българска история и да растат с изконните български добродетели.

„Тези добродетели не са отживелица, защото както апостоли и народ жадуваха свободна, независима и модерна България, така и днес българският народ се пробуди, пребори апатията и нихилизма, повярва в силата на своя глас – най-важният глас, който решава бъднините.“

В приветствието си Илияна Йотова заяви, че Клисура се превърна в пепелище, но не загина, защото пепелта не може да покрие идеала на един народ, тръгнал към своята свобода: „Удавена в кръв, Априлската епопея отекна в цяла Европа и освети пътя към Освобождението“, посочи вицепрезидентът.

„Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, защото всички заедно ще го съградим“, заключи Йотова.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments