Георги Ганев: Трябва да се направи честен опит за правителство с ограничени задачи

0
75
Народно събрание
Народно събрание, Снимка: Народно събрание, Facebook

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание днес ще проведе изслушване по подготвения от правителството в оставка Национален план за възстановяване и устойчивост. Пред „БНР“ нейният председател Георги Ганев беше категоричен, че този документ е изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Парламентът според него няма правомощия да го одобрява или променя. Затова неговите функции по въпроса биха могли да бъдат съвещателни.

Ганев призова да се натрупа цялото досие от дискусията и да бъде изпратено на Европейската комисия за сведение. По този начин в Брюксел ще знаят какво се е казало за Плана за възстановяване в България. Така те ще имат по-пълна представа за мнението на новите политически субекти, когато Планът за възстановяване пристигне при тях.

Изслушванията по документа ще продължат и в утрешния ден.

Ганев каза още, че решението дали планът да бъде изпратен в срок – до 30 април, е изцяло в ръцете на кабинета в оставка. Той може и да се забави, но наложеният мораториум не забранява на правителството на Борисов да входира документа в Брюксел.

Ганев коментира и една евентуална актуализация на бюджета като каза, че служебен кабинет не може да изпълни подобно нещо, защото няма да има действащ парламент. Според него до момента приходите вървят добре, а освен това има заложен и 3,7 милиарда лева нов външен дълг, който може да бъде емитиран.

Така служебното правителство ще има ресурс за управление, а след това при нови избори и ново Народно събрание, може да се пристъпи и към актуализация на бюджета.

Ганев коментира и политическата ситуация като според него ще трябва в България да бъде наложен холандския модел на по-шарени мнозинства. Той каза, че не знае по каква причина „Има такъв народ“ не желаят да съставят правителство. Както Искра.бг ви съобщи те ще върнат веднага мандата на президента Румен Радев.

Според Ганев е редно да се направи честен опит да бъде сформиран нов кабинет, който да има ограничени задачи, за които може да се мисли реалистично, че ще получат подкрепа в рамките на Народното събрание.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments