Комисия ще преразглежда почетните граждани на Бургас след предложение на ОЗБГ

0
137
Община Бургас
Община Бургас

Комисията по култура и читалищна дейност в Общинския съвет в Бургас ще внесе докладна записка за следващото заседание на местния парламент от името на всички свои членове. В нея ще бъде предвидено да се създаде специална временна комисия, която да бъде с широко представителство. Нейната задача ще е да преразгледа списъка с удостоените със званието „почетен гражданин на град Бургас“.

Тази докладна записка се внася след постъпило в Общинския съвет предложение от представителя на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ Стефан Петров. В него от ОЗБГ се обявиха за преглед на всички, получили това отличие и преценка какви са реалните им заслуги за морския град и неговите жители. От родолюбивата организация са категорични, че званието трябва да се отнеме на тези, които не отговарят на условията.

От ОЗБГ бяха посочили в своето предложение и конкретни имена за хора, чиито заслуги за Бургас и бургазлии не са особено ясни. А това са: Валентина Владимировна Терешкова, Подполковник Валерий Фьодорович Биковски, н.а.Тихон Хренников, з.м.с. Златка Паскалева Аврамова-Пърлева, Андре Ван Дер Лооу, Йордан Лечков Янков и т.н.

„Предполагам не само на нас ни е интересно да разберем какви са „особено големите заслуги“ на тези, а и други хора от списъка, за Бургас и бургазлии. Бургаското общество трябва да знае кой и защо е награден с едно от най-значимите отличия на Община Бургас и този човек трябва да има сериозно основание, за да получи званието. Отличията не трябва да се раздават на килограм, а да са аргументирани качествено и количествено, за което ние от ОЗБГ имаме известни съмнения, че всички в списъка ги заслужават“, бяха написали още в своето предложение от ОЗБГ.

По време на заседанието на Комисията по култура и читалищна дейност в началото на април Георги Дракалиев е заявил, че темата вече е била дискутирана в кулоарите на Общинския съвет. Той е изразил мнение, че такава временна комисия може да бъде създадена, като нейната задача ще бъде да прегледа всички удостоени личности и да прецени какви са техните заслуги за града и неговите жители. Комисията ще трябва да предложи на общинските съветници конкретно решение.

Както Искра.бг ви съобщи предложението на ОЗБГ беше разгледано на 7 април и от Постоянната Комисия по правни въпроси. Там беше решено искането да бъде насочено към председателя на Общинския съвет Севдалина Турманова, след като тя изброи възможностите за отнемане на отличието „почетен гражданин“, които са разписани в сега действащата наредба. Решението беше взето със 7 гласа „за“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments