Ваксината на „AstraZeneca“ ще продължи да се прилага, но с повишено внимание на жени под 60 години

0
123
Ваксина
Ваксина. Снимка: Pixabay

Няма да спре употребата на ваксината на „AstraZeneca“ в България. Това стана ясно след извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб, свикано от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Препаратът оттук-нататък ще се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Именно при тях е най-големият риск. Това е становището, което днес беше обявено от Европейската агенция по лекарствата. Според ЕМА може да има връзка между образуването на тромбози и ваксината на „AstraZeneca“. Тези случаи са много редки, но това трябва да бъде записано в страничните реакции при прилагането на препарата.

Установено е било, че най-голям риск има точно при жени под 60 години през първите две седмици след ваксинацията.

Сега директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че са били анализирани данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени дози в Европейския съюз.

„Комитетът потвърждава положителното отношение полза-риск за ваксината, което е изключително важно. Ще се продължи да се анализират данните. Те ще се проучват допълнително от експертни съвети, които са външни за Агенцията. Разгледахме тази информация и взехме решение да се съобразим изцяло с препоръките, тъй като тези реакции се наблюдават по-често с жени под 60 години. Това се обяснява и с по-честата употреба в тази възрастова група. Затова нашата препоръка е да се прилага с повишено внимание в тази възрастова група“, подчерта Кирилов.

Той обясни и какво ще се случи с хората, които трябва да си поставят втора доза, като каза, че досега щабът е препоръчвал това да стане на 70-ия ден. В кратката характеристика пише да се случи между 10 и 12 седмица. След средата на април се очаква да стартира поставянето на втората доза.

Въпросът с препарата на „AstraZeneca“ ще бъде обсъден и от здравните министри на държавите-членки на Европейския съюз, за да могат да излязат с обща позиция. Проф. Костадин Ангелов също участва в заседанието.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments