Теменужка Петкова: Решението за АЕЦ „Белене“ ще бъде взето от парламента

0
75
Министър Теменужка Петкова
Снимка: Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че решението за АЕЦ „Белене“ ще бъде взето от Народното събрание. Изказването й беше направено по време на традиционния петъчен парламентарен контрол, предаде „24 часа“.

Засега това, което управляващите твърдят е, че няма пречки оборудването, закупено за АЕЦ „Белене“, да бъде използвано за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“. В момента по въпроса работи група, която изготвя финансово-икономически анализ. Когато той бъде готов, ще бъде представен на депутатите и те ще трябва да вземат окончателното решение по въпроса.

По думите на Теменужка Петкова до момента за АЕЦ „Белене“ са били дадени около 3 милиарда лева. Това е много смущаващ факт и в годините в обществото се породиха основателни съмнения законосъобразно ли е бил похарчен този огромен публичен ресурс. Това са средства от парите на всички български данъкоплатци. В същото време в България нито има втора ядрена централа, нито е сигурно какво ще се прави със закупеното оборудване. Не е ясно и дали е добро решението то да бъде използвано за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Петкова обясни, че през 2019 година след 5-годишни дела Върховният административен съд е постановил, че ОВОС-ът, направен за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, е законосъобразен. Така той е влязъл в сила от месец април 2019 година.

Последвало е и решение на Агенцията за ядрено регулиране, с което е била одобрена втората площадка. Тогава правителството е взело решение, на базата на което Българският енергиен холдинг да влезе в преговори с американски компании, за да се търси вариант за изграждането на 7-ми блок. Възможностите са три – или с руска технология, или с американска, или с тази, закупена за АЕЦ „Белене“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments