Българите харчат най-много за комуникации в Европейския съюз

0
85
Телефон
Телефон. Снимка: Pixabay

Българските граждани харчат най-много за комуникации в целия Европейския съюз. Това показват последните данни на Евростат. Сънародниците ни дават по 4,66% от своя месечен бюджет за това перо. След нас се нарежда Хърватия с 4 на сто, а след нея са Гърция (3,9%) и Румъния (3,4 на сто).

За сравнение в Люксембург се отделят едва 1,3% от общия бюджет за комуникации, а в Австрия и Дания – по 1,8 на сто.

Като цяло в Евросъюза средното ниво е паднало през последното десетилетие. През 2009 година то е било 3%, а в момента е 2,4 на сто, предаде „24 часа“.

Най-сериозен спад се отчита в Естония – от 4 на 2,3%. Следва Нидерландия с -1,1, на сто. След това е Франция с -1% и Ирландия и Полша с -0,9 на сто.

Има обаче и държави, в които разходите за комуникации се покачват вместо да намаляват. Това са Румъния. Там са се повишили от 2,3 на 3,4%. В Хърватия покачването е с 0,3 на сто, а в Швеция с 0,2%.

Евростат изнесе още една интересна статистика. Тя показва, че България е в тройката държави, в които са намалели разходите за алкохол. През 2019 година в целия Европейския съюз са били похарчени 117 милиарда евро за пиене. Това е 0,8% от Брутния вътрешен продукт на Общността. Статистиката при това обхваща само хотелите и ресторантите.

Най-голяма част от семейния бюджет се дава за алкохол в Латвия – 4,8%, Естония – 4,7 на сто и Литва – 3,7%.

Увеличение пък се отчива в Румъния с 0,5 на сто и Португалия с 0,3%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments