Миню Стайков ще бъде лекуван в МВР болницата под охрана

0
72
Съдебно решение
Снимка: Wikimedia commons

Спецапелативният съд реши да остави Миню Стайков в ареста – той ще бъде лекуван в МВР болница под охрана. Магистратите се мотивираха с това, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, делото е с фактическа и правна сложност, голяма част от свидетелите са подчинени или зависими от него и може да им се окаже въздействие. Освен това, според съда, прокуратурата работи с нужната бързина, пише „Нова телевизия“.

На 20 декември миналата година стана ясно, че Стайков е прекарал мозъчен инфаркт, придружен с пареза. Предписано е лекарствено лечение и рехабилитация. Според вещите лица той не може да се лекува в болницата към затвора. Може обаче да се лекува в условията на ареста, като бъде пратен в лечебно заведение. Заради това съдът задължи шефа на софийския затвор да настани Стайков в в МВР болница.

Отменена беше паричната гаранция от 500 000 лева на спецсъда.

„Моля да потвърдите мярката гаранция, тъй като здравословното ми състояние е тежко, не получавам адекватна лекарска помощ и се чувствам унижен, тъй като не мога да ходя сам дори до тоалетната“, заяви алкохолният бос пред апелативните спецмагистрати, който беше докаран в съда в инвалидна количка, видимо отслабнал и състарен.

Миню Стайков е в ареста от 5 септември 2018 г. Държавното обвинение го сочи като част от престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и продажба на акцизни стоки без бандерол. Преди седмица спецсъдът го освободи под рекордната гаранция от половин милион лева, но прокуратурата обжалва мярката. Тя бе обжалвана и от защитата на Стайков.

През декември стана ясно, че Стайков е с влошено здраве и след прекаран мозъчен инфаркт, но според магистратите той може да се лекува в болницата на затвора.

През януари се предаде синът на алкохолния бос – Стайко Стайков. Той се издирваше с европейска заповед 5 месеца като накрая изненадващо се появи в „Пирогов“ с твърдението, че е отвлечен. Той е сочен от спецпрокуратурата като част от престъпна група на баща си и е под домашен арест заради влошено здраве.

Прокуратурата помоли съда, ако реши да потвърди гаранцията, тя да бъде по-голяма по-размер. Иначе държавното обвинения бяха категорични – престъпленията, в които е обвинен Стайков са тежки, има опасност да повлияе на разследването и да извърши ново престъпление.

„Седем месеца арест, на финала сме на законовия срок“, отбеляза бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който в момента е част от защитата на Стайков.

Освен Кокинов алкохолният бос има още двама адвокати. От декември не е посещаван от невролог въпреки прекарания инсулт и по думите на адвокатите му в болницата в затвора лекували състоянието му с яхния от грах. Има десет молби за лекарска помощ до директора на затвора, обобщи защитата и поясни, че Стайков ще търси правата си в Страсбург.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments