Директорът на „Фрапорт България“: 80 на 100 е общият спад на полетите на двете ни морски летища

0
213
Николова
Снимка: Министерство на туризма

80 на 100 е общият спад на полетите на двете морски летища Бургас и Варна. Това заяви д-р Франк Кванте – главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ – немско-българското дружество-концесионер на летищата в Бургас и Варна, който днес се срещна с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Кванте благодари на правителството за въвеждането на мярката 60/40. От своя страна ресорният министър заяви:

„Забавянето на международните пътувания и посещения ще има опустошителен ефект върху туризма и националните икономики на редица държави от цял свят. Безпрецедентният спад в международните пътувания, по някои изчисления представляващ повече от 70% спрямо миналата година, и различните ограничения за пътуване намалиха значително обема на пътникопотоците, ситуацията в момента продължава да ограничава свободното движение на хора и това несъмнено се отразява и на туризма.“

Министърът посочи още, че трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. Тя добави:

„В този ред на мисли за нас като министерство е важно да работим с Вас в тясно сътрудничество, да обсъдим формулирането и имплементирането на онези мерки и политики, които ще гарантират запазване достъпността и наличието на добри транспортни връзки, така че страната ни да остане предпочитана туристическа дестинации.“

Министър Николова увери събеседниците си, че повереното й министерството полага всички необходими усилия за справяне с кризата в сектора и запазване и насърчаване на туристопотоците към страната ни.

По думите на Кванте в момента се работи по подготовката за следващата година, като се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации, например от Полша и Германия записванията са почти на нивата от 2019 година. Изпълнителният директор уточни, че на портовете вече е създадена организация на тестване на пътниците с PCR.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments