Бразилия: Убийство на чернокож, извършено от охранители в супермаркет, предизвика протести

0
145
Протести
Снимка от Pixabay

Брутално убийство на чернокож, извършено от двама бели охранители пред супермаркет предизвика силно възмущение в Бразилия. Убийството се е случило в четвъртък, в навечерието на Деня за съпричастност с чернокожата общност, който бразилските граждани отбелязват всяка година. От вчера насам в страната се водят протести срещу расизма.

Кадрите от инцидента показват, че 40-годишният Жоао Алберто Силвейра Фрейтас е бил многократно удрян с юмруци в лицето от охранителите в магазин „Carrefour“ в Порто Алегре. По официална информация един от охранителите е бивш служител на военната полиция. Виновните са арестувани, а от бразилското дъщерно дружество на френската група супермаркети „Carrefour“ заявиха, че са прекъснали контакта си с охранителната фирма, която до момента е осигурявала персонала на охраната.

Бразилия има дълга история, свързана с расизма. Това е последната държава в Южна Америка, която премахва робството през 1888 г. Традиционно бразилците живеят с мисълта, че в страната им действа расова демокрация, а президентът Жаир Болсонаро на свой ред отрича расизмът да съществува, но активистите твърдят че възприятието за този проблем постепенно се променя.

Видео от нападението в четвъртък вечерта в района на южния град Порто Алегре е било разпространено бързо в социалните мрежи и в бразилските медии, като случаят е предизвикал вълна от възмущение. От кадрите се вижда, че починалият Силвейра Фрейтас, който е работил като заварчик, е многократно удрян с юмруци по лицето и главата от един от охранителите, докато другият го държи здраво. Изглежда, че друг служител на супермаркета също е присъствал на нападението и именно той е заснел случката. В докладите се твърди, че охраната е била извикана, след служителка в супермаркета е била заплашена от мъж.

Вчера сутринта протестиращи са се събрали пред супермаркета „Carrefour“ в Порто Алегре и в столицата Бразилия, скандирайки и носейки табели, на които се е виждал надписът: „Срамувам се, че съм бял!“ и „Моля, спрете да ни убивате!„. В други градове също се подготвят мащабни протести.

Движението „Black Lives Matter“, което набира скорост в световен мащаб след убийството на Джордж Флойд в САЩ през май, вече е доста актуално сред много бразилци. През 2019 г. полицията в Бразилия е причинила смъртта на близо шест пъти повече хора, отколкото в САЩ, като повечето от тях са били чернокожи. Мнозина използваха за трибуна социалните медии, за да осъдят убийството в четвъртък, включително международният футболист на Бразилия Ричарлисън Андраде. „Изглежда, че няма изход … дори в деня на Деня за съпричастност с чернокожата общност.“, написа играчът на Евертън. „Всъщност каква съвест? Те убиха черен мъж, пребиха го пред камерите. Биха го и снимаха. Благоприличието и срамът бяха заличени от насилието и омразата.“, добави той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments