Мотоциклетизъм: Теодор Кабакчиев в топ 10 на Redbull Romaniacs 2020

0
711
Кабакчиев
Снимка: Теодор Кабакчиев

Най-добрият български състезател в зрелищната и екстремна дисциплина Ендуро Теодор Кабакчиев (КТМ) отново представи България на топ ниво в международно състезание, съобщава “Sport-gabrovo.com”. Пилотът на „Еконт“ беше един от малцината, които успяха да завършат и петте състезателни дни едно от най-трудните многодневни състезания по хард ендуро в света и част от световните екстрийм ендуро серии – RedBull Romaniacs 2020.

17-то издание на надпреварата в северната ни съседка тази година неслучайно носеше името „Вертикална лудост“. Организаторите се бяха погрижили да подложат на неимоверни изпитания участниците в най-високия клас „Златен“ на маратона.

Както пише в информацията за RedBull Romaniacs, клас „Златен“ е в графата „невъзможни за каране“ (освен ако не си Бог на екстремното ендуро) и в света има само около 50 състезатели способни да го завършат. Пет дни с по над 100 км изкачвания из Карпатите и от 6 до 8 часа каране в променливото октомврийски време с възможно най-добро темпо. Организаторите бяха подготвили уникални трасета с почти непреодолими екстремни участъци. С правилото „no help“ за тази година пилотите трябваше съвсем сами да се справят с изпитанията и изцедиха до краен предел силите си.

Кабакчиев започна силно надпреварата с 10-та позиция в квалификацията за време. По традиция тя определи стартовия ред за състезанието в горите. В първия ден българският шампион загуби една позиция (11-ти), но във втория направи отлично каране и се изкачи до 8-мо място, което запази до края на маратона. В последния състезателен ден родният талант дори завърши 7-ми и остави зад себе си една от звездите на хард ендурото – Марио Роман (Испания, Шерко).

Пред Кабакчиев в генералното класиране от RedBull Romaniacs 2020 – „Вертикална лудост“ се наредиха само фирмени състезатели. Победата в Румъния за втора поредна година завоюва пилотът на КТМ Мануел Летенбихлер (Германия). Той води оспорвана битка със звездата на „Хускварна“ Греъм Джарвис (Великобритания), като преди последния ден само 25 секунди разделяха двамата. В крайна сметка шампионът от световните ендуро серии за 2019-та си осигури победата с аванс от 2:26 минути пред Джарвис. В битката за третото място другият топ пилот на „Хускварна“ – Алфредо Гомес (Испания), победи състезателя на „Шерко“ Уейд Янг (Южна Африка) с нищожните 13 секунди в общото време от над 20 часа. Местата от пето до седмо заеха Били Болт (Хускварна, Великобритания), Марио Роман (Шерко, Испания) и Михаел Уолкнер (Хускварна, Австрия). След финала Кабакчиев сподели:

„Това беше едно изключително изпитание. Всички дни бяха изпълнени с огромна физическа умора и съм щастлив, че се справих. Преминах през целия маратон сам, без никаква странична помощ и това е още един натрупан безценен опит. Знам, че дадох всичко от себе си. Напредъкът, в сравнение с предходното ми участие (б.а. 2017-та, 15-то място), е очевиден – смятам, че сега съм доста по-техничен, по-добре съм физически и ментално. Аз винаги търся по-добро и по-добро представяне. Знам, че пътят по който вървя е правилен и че бъдещето ще ми донесе още по-добри резултати“, допълни звездата на родното хард ендуро.  

Топ 10 в RedBull Romaniacs 2020 – „Вертикална лудост“ затвориха италианците Микеле Боси (KTM) и Сони Годжиа (Бета). Пълните резултати от надпреварата може да видите тук.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments