Гняв около свещеното аборигенско дърво Джаб Вурунг, което ще бъде бутнато заради магистрала

0
206
Вековно дърво, залез.
Снимка: Пиксабей

Бутането с булдозер на свещено дърво за аборигените да се разчисти земята за магистрала предизвика гняв в Австралия, информира “BBC”Протестиращите отдавна лагеруват на мястото във Виктория, за да защитават културно значими дървета, включително някои като Джаб Вурунг, където местните жени традиционно са ходили да раждатНо държавните власти отрязаха „дървото с указания“ в понеделник, казаха активистите. Длъжностни лица защитиха сечта, като заявиха, че дървото не е в списъка за защита.

В сделка от миналата година собствениците на аборигенски земи се договориха с викторианското правителство да спасят от унищожение около дузина от 250 „културно значими“ дървета.

Въпреки това активисти, независими от аборигенската земна група, останаха на мястото близо до Буангор, за да се опитат да спасят още дървета. Полицията на Виктория заяви, че е арестувала 25 протестиращи във вторник, които са отказали да напуснат мястото, докато работата по разчистването на земята продължи.

Кадри, публикувани от активисти в социалните мрежи, показват как служители насилствено влачат хора и някои протестиращи, които са се качили върху дърветата.

Властите съобщиха, че дървото, премахнато в понеделник, се смята, че е на около 100 години, но протестиращите заявиха, че всъщност е вид това е лъжа. Те изчислили, че то е на 350 години. Мнозина осъдиха новината за неговото унищожаване. Първата сенаторка от аборигени в държавния парламент и жена от Джаб Вурунг написа в Туитър:

“Абсолютно сринати в момента усещаме болката на нашите предци.”

Писателката на аборигените Селест Лидъл обвини правителството на щата за “изсичането на свещена част от наследството на Джаб Вурунг”Много аборигени казват, че земята е от първостепенно значение за тяхната идентичност. Преди това активистите на Джаб Вурунг сравняват културното значение на дърветата в района с църква или друго духовно място.

Сред дърветата, които ще бъдат защитени, са две „раждащи“ дървета. Това са вековни дървета, където жените също са заравяли своите плаценти след раждането, като част от културна традиция. Критиците също се ядосаха на момента на унищожението, като отбелязаха, че това съвпада с високопоставеното съобщение за прекратяване на блокирането в столицата на щата Мелбърн.

Правителството на Виктория твърдо защитава проекта за магистрала – разширение на път между Мелбърн и Аделаида на 12 км (7,4 мили) – аргументирайки се, че това ще намали пътнотранспортните произшествия. В изявление по темата се казва:

С повече от 100 катастрофи на Западната магистрала през последните години, включително 11 смъртни случая, ние продължаваме с този спешен ъпгрейд за безопасност, който ще спаси животи.”

Правителството заяви още, че не е докосвало отделно дърво, идентифицирано като „дърво с указания“ – което е защитено – и предполага, че класификацията на активистите се е различавала от класификацията на сухопътната групаДържавните служители заявиха, че проектът е получил одобрение от традиционни групи собственици и е преминал федерални екологични и правни проверки.

„Слушахме гласовете на аборигените на всяка крачка“, каза говорител.

По-рано тази година унищожаването на древни пещери на аборигени в Западна Австралия от минна компания също предизвика обществен протест и критики към законите за австралийското културно наследство. Заради реакцията шефът на Рио Тинто Жан-Себастиен Жак обяви, че ще се оттегли от поста си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments