Въпреки решение на СОС: Къщата на Райна Княгиня тъне в разруха

0
450
Къща на Райна Княгиня
Снимка: Да, България-Сердика, Facebook

Къщата, в която Райна Попгеоргиева Футекова – Дипчева или Райна Княгиня е прекарала последните години от живота си, тъне в разруха. За това алармираха в социалната мрежа Facebook от „Да, България“. Те публикуваха снимки, от които се вижда, че сградата наистина е в плачевно състояние.

Скандалното в случая е, че на 25 юли 2019 година Столичният общински съвет взима нарочно решение за „Консервация, реставрация и експониране“ на къщата. Средствата за това дори са осигурени от дарение под формата на труд и услуги в размер на над 400 000 лева.

Въпреки това 15 месеца по-късно къщата е в още по-плачевно състояние. А сградата е със статут на недвижима културна ценност, с категория „местно значение“. Идеята е била къщата да бъде превърната в музей.

„Малко преди и след излизането на решението, представители на Столична община предизборно разтръбяват новината по медиите със самохвалебствена гордост, като дори инж. Тодор Кръстев, кмет на район Сердика, изразява надежда „до година и половина това нещо да приключи“, написаха от „Да, България“.

Къща на Райна Княгиня
Снимка: Да, България-Сердика, Facebook

Те отправиха няколко въпроса към Столична община:

– Кога общината ще се захване с проекта за превръщане на къщата в модерен музей, при положение че не само има осигурени средства, но и решение на СОС?

– Защо общината е избягвала свои задължения и години наред не е поемала отговорност за поддръжка на сградата?

– Да не би да чака сградата да рухне или може би да последва съдбата на съседните ѝ сгради от бившата зеленчукова борса, чиито режим на опазване като културни ценности бе прекратен след като бяха тотално префасонирани с климатици и грозни фасади?

Райна Княгиня е ярък образ в българската история. Тя е известна с ушиването на главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен комитет по време на Априлското въстание от 1876 година. Освен това тя е първата дипломирана акушерка в България и е създател на днешния „Майчин дом“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments