Златна есен с ароматни плодове и зеленчуци в ДГ „Моряче“: Празникът обедини деца и родители

0
427
Есенен празник в ДГ "Моряче"
Есенен празник в ДГ „Моряче“. Снимка: Искра.бг

Идва есента, сезона на празниците, уюта и ароматите. Това е и времето, в което да се замислим как да подготвим децата, за да бъдат здрави през зимата. Това е една от причината Община Бургас да проведе тематични дни, свързани със здравословното хранене под мотото „Всичко българско и родно, за децата здравословно!“.

Детска градина „Моряче“ в бургаския к-с „Славейков“ проведе своя ежегоден празник с родители за посрещане на сезона „Есен“. Тази година той е подчинен на темата за плодовете и зеленчуците чрез есенна-работилница с родители „Златна и плодородна“. От ръководството на градината казаха:

„Златото на есента е по дърветата, но златото на човека е в сърцето му!“

От детското заведение искат да провокират интерес към здравословното хранене и да покажат, че „здравословно“ може да бъде забавно за малки и големи. Мероприятието се проведе днес в двора на детската градина.

Татяна Минкова
Татяна Минкова. Снимка: Искра.бг

Директорът на ДГ „Моряче“ Татяна Минкова каза пред Искра.бг:

„Всяка година провеждаме седмици на здравословното хранене. Това е инициатива и на Община Бургас, свързвана с храненето на малките деца. Днес правим и посрещане на есента, защото това е най-хубавият сезон с много празници, с много красота и в природата, и в семействата. Днес правим 2в1 презентираме пред родителите колко е важно да се хранят децата здравословно и представяме есента. Темата ни днес е плодовете и зеленчуците. Кръстели сме го: „Златно плодородие“. Есента ни дава толкова дарове, които ние трябва да използваме.“

„През този сезон се провокират много заболявания при децата, затова е важно да поддържаме тяхното здраве на едно добро ниво“, посочи Минкова.

Можете да чуете във видеото съветите на директорката към родителите:

Екокод – правила за разумно хранене

Ний, децата на Моряче,
здраво хапваме обаче,
знаем как да изберем
и какво да изядем.
Вместо сладък шоколад,
ябълка ще хапнем пак,
сочна, хубава, зелена,
със стафиди украсена, с витамини напоена,
сякаш със здраве надарена!

Оригиналното стихотворение е дело на мед. сестра Илиана Христова. Самото произведение бе изненада както за родителите, така и за ръководството на детската градина.

Всяка творческа група изненада принцеса Есен с артистично изпълнение на изработени картини и апликации с плодове и зеленчуци.

Проявите ще се проведат във всички училища и детски градини в Бургас в периода от 16 до 20 октомври, а темите са:

– “Есенно изобилие от плодове и зеленчуци“
– “Тиквата – царица на есента“
– „Без риба и море не можем“
– „Етикет и култура на детското хранене“
– „Есен от мистична Странджа“.

Чрез интересната инициатива децата се научиха за важността на балансираното хранене и се запознаха с разнообразието от български продукти, изключително необходими за тяхното здраве.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments