За първи път: ​Българите в Германия ще могат да гласуват за Европарламент в 21 града

0
25
Берлин. Снимка: Уикипедия
Берлин. Снимка: Уикипедия

В германската столица Берлин българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за членове на Европейския парламент в 13 нови секции, съобщиха от Министерството на външните работи на България и посолството ни в Берлин.

С допълнителните секции нашите сънародници ще могат да упражнят правото си на глас общо в 21 града в Германия. Всички секции ще бъдат отворени за гласуване между 07:00 часа и 20:00 часа на 26 май.

Градовете, в които ще има секции са: Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Дармщадт, Магдебург, Мюнстер, Щутгарт, Аахен, Бремен, Дортмунд, Дрезден, Ерфурт, Фрайбург, Хановер, Карлсруе, Кьолн, Констанц, Лайпциг, Нюрнберг и Регенсбург.

Разкриването на допълнителни секции ще улесни постоянно живеещите в Германия българи при избора им да упражнят правото си на вот. Досега германските федерални власти са правили подобни изключения за български избори през 2014 г. и 2015 г., като и в двата случая са позволявали разкриването на допълнителни секции в девет града.

Всеки български гражданин, който има актуален адрес в Германия, може да гласува в изброените 21 града, стига да не е упражнил правото си на глас същия ден в България, както и обратно – никой, гласувал в Германия за европарламент българин не може да гласува повторно у нас.

Политическа дейност от страна на български граждани в Германия е разрешена само според предписанията и в границите на действащото германско законодателство.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от