
Пълнените чушки с кайма и ориз са от онези български ястия, които събират цялото семейство около масата. Рецептата се предава от баба на внучка, от майка на дъщеря – но никога не губи своя чар. Днес ви предлагаме една изпитана класика, поднесена с деликатен бял сос, който придава на ястието още повече мекота и плътност.
Необходими продукти (за 6 порции):
За чушките:
8-10 зелени или червени чушки (почистени от семките)
500 г кайма (смес или телешка)
1 ч.ч. ориз
1 глава лук (ситно нарязана)
2 с.л. доматено пюре
1 морков (по желание, настърган)
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
Сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л. олио
За белия сос:
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
400 мл прясно мляко
1 яйце
Сол и щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Плънката:
- Запържете лука и моркова в сгорещеното олио, добавете каймата и бъркайте, докато стане на трохи.
- Прибавете ориза, червения пипер и доматеното пюре. Разбъркайте добре.
- Подправете със сол, черен пипер и чубрица. Налейте около половин чаша вода и оставете сместа да покъкри 5-6 минути.
- Оставете плънката леко да изстине, след което напълнете с нея чушките.
Готвене:
- Подредете чушките в дълбока тенджера или тава. Долейте вода, колкото да ги покрие до половината.
- По желание може да добавите още 1-2 с.л. доматено пюре във водата.
- Варете под капак на умерен огън около 40 минути, или печете в предварително загрята фурна на 180°C за около час.
Белият сос:
- В малка тенджерка разтопете маслото и добавете брашното. Запържете леко до златисто.
- Налейте млякото на тънка струя при постоянно бъркане, за да не стане на бучки.
- Щом сосът се сгъсти, дръпнете от котлона и прибавете разбитото яйце на тънка струя при непрекъснато бъркане.
- Посолете и овкусете с индийско орехче.
Сервиране:
Поднесете чушките топли, залети с обилен бял сос. Добавете стръкче магданоз за свежест. Ястието се комбинира прекрасно с домашен хляб и кисело мляко.
Съвет от кухнята: Ако ви остане плънка, не я изхвърляйте – можете да я използвате като гарнитура или да напълните още няколко чушки за следващия ден.
Присъединете се към нашия Телеграм
Хрупкави тиквички с кашкавал: Най-вкусната лятна рецепта без месо